maandag 29 juni 2009

Spirit van Linda van Breukelen


Elk jaar selecteren Nederlandse design opleidingen  de beste ontwerpen van hun studenten voor Archiprix. In 2004 koos de Academie van Bouwkunst Rotterdam  het ontwerp van Linda van Breukelen voor een dorp, Spirit, bestemd  voor Afro-Surinamers. Het dorp moet "een plek waar zij op verantwoorde wijze kunnen genezen of in balans kunnen komen" worden.
Het dorp bestaat, naast de kliniek, uit een centrum voor onderzoek en studie, een EHBO, een expositieruimte, plekken voor rituelen (Dansi, Watra en Faya), een weide, een kruidentuin, woningen voor bezoekers en werknemers, een hotel en ruimten voor het ondersteunende programma.

Photoshop of Horrors

Niet-gerealiseerde vakantiepark in Suriname?


C - W O R K S Design & Technology is een studio voor architectuur en bureau voor bouwtechnieken op het gebied van bouw en industrie, gevestigd in Rotterdam. De dagelijkse leiding wordt verzorgd door de heren Satish Sheombar en Dominic Man.

Op hun site zijn renderings van een onherkenbare vakantiepark in Suriname, dat al in juni 2008 opgeleverd moest worden.


Bouw studentenhuis AdeKUS reeds gestart (Dagblad Suriname - 27/06/2009)

Paramaribo -  De bouw van het studentenhuis op het Universiteitscomplex is reeds van start gegaan. Dit gaf Adiel Kallan, manager sectorfonds van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling, te kennen in een vraaggesprek met DBS. Naar woorden van Kallan is reeds aangevangen met het fundament voor dit studentenhuis. Het vijf etage tellend gebouw wordt opgezet door aannemer Dundas. De contracten voor de bouw zijn reeds een tijd terug getekend. Desondanks kan men nu pas aanvangen met de werkzaamheden. Dit, omdat eerst een andere locatie was aangewezen voor de bouw. Het gebouw zou aanvankelijk komen te staan op de locatie welke nu bestemd is voor de bouw van het auditorium van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS).

Nu komt het studentenhuis op een andere locatie, waar er zwaardere boringen moesten worden verricht. Voor de bouw is er een voorlopig contract getekend voor 700 duizend euro. In dit bedrag zijn de kosten voor de aanleg van licht- en watervoorziening niet inbegrepen, omdat bij grote gebouwen het ministerie van Openbare Werken die kosten apart aanbesteedt. Na een jaar kunnen de eerste 50 studenten hun intrek nemen in het studentenhuis. Bij verdere uitbreiding kunnen meerdere studenten zich opgeven voor verblijf. 

Aan de hand van de beschrijving is het duidelijk dat men niet voor het ontwerp van Paul Amoksi heeft gekozen. Jammer. Vraag wij af welke architect dit heeft ontworpen. 

maandag 15 juni 2009

Bamboe als constructiemateriaal in Suriname


Het Stimuleringsfonds voor Architectuur ondersteunt een project van SENS (Stichting Empowerment Nederland Suriname) dat ter doel heeft de verschillende mogelijkheden van bamboe als bouwmateriaal in Suriname te onderzoeken.