Paramaribo - Eind vorige maand opende Stichting Sekrepatu de deuren van het nieuwe kantoor aan de Laurastraat.
De stichting zit niet stil, en het is zelfs de bedoeling dat Sekrepatu zich ontwikkelt tot een woningcorporatie. ‘In Nederland hebben woningcorporaties een belangrijke rol gespeeld bij het oplossen van het huisvestingsprobleem. Dat hopen we hier ook te realiseren.’
Het lijkt soms of ‘huren’ een vies woord is. Maar dat geldt gelukkig niet voor iedereen. “Ik vind het heerlijk om hier te wonen. Het is lekker relaxed, altijd netjes verzorgd. En kindvriendelijk, want alles is dichtbij: de school, een dagverblijf voor kinderen. Het is ook vlak bij de stad, maar je hebt geen last van de drukte.” Wie zou niet op deze manier willen praten over de buurt waar hij of zij woont? Harriette Neslo heeft het over Sekrepatu Dyari aan de Laurastraat, waar zij nu vijf jaar woont. Dit was het eerste project van Stichting Sekrepatu, een stichting met als doel een bijdrage te leveren aan de verbetering van de woon- en leefsituatie in ons land.
Die situatie is algemeen bekend. Geld om te bouwen is er nauwelijks, leningen zijn niet altijd toereikend en het is niet voor iedereen even makkelijk een stuk grond te krijgen. Jongeren die pas afgestudeerd zijn bijvoorbeeld, pas gehuwde echtparen of seniore burgers die op zichzelf willen blijven wonen. Voor al deze mensen is huren een uitkomst. Stichting Sekrepatu wil door het opzetten van meer huurwoningen, meer mensen in de gelegenheid stellen een dak boven hun hoofd te hebben. “Een eigen woning is niet alles. Je moet er ook van kunnen genieten, en het in stand kunnen houden”, vindt Paul Pierpont, directeur van Sekrepatu. “En de omgeving moet aangenaam zijn. Daarom zijn er voorzieningen bij onze projecten.
Er is bewonersparticipatie om klachten en problemen door te kunnen geven aan de organisatie. En bijeenkomsten met toekomstige bewoners zorgen ervoor dat de leefomgeving prettig is en blijft. Wanneer er klachten zijn, word je ook aangesproken door buren en klachten kunnen uiteindelijk de organisatie bereiken. Daarvoor is er een sociale en technische inspectie. De technische inspectie is verantwoordelijk voor het repareren van mankementen aan het huis, bijvoorbeeld schilderen en dergelijke.”
Iedereen kan zich inschrijven voor een woning van Sekrepatu, al zijn er natuurlijk wel eisen waaraan voldaan moet worden. Daarover geeft de stichting informatie aan geïnteresseerden. En er is inmiddels een flinke lijst met woningzoekenden! “Wij leggen daarom de lijst met ingeschreven bij de notaris neer. Daar wordt via een loting bepaald wie in aanmerking komt voor de vrijgekomen huizen, en er wordt een procesverbaal opgemaakt.
De namen van de mensen die gewonnen hebben, worden vervolgens in de krant gepubliceerd. Daarvan mag dan ook niet afgeweken worden”, geeft de directeur van de stichting aan. Op dit moment staan meer dan 1.000 mensen geregistreerd. Sekrepatu zit daarom niet stil, maar is hard aan het werk om nog meer van zulke woonprojecten te realiseren. Er is een project op Kwatta gaande, waar 127 woningen komen te staan. Ook is er een start gemaakt met het project te Tout Lui Faut, waar ongeveer 90 woningen komen.
Stichting Sekrepatu bestaat nu al acht jaar, en de werkarm van de organisatie vijf jaar. Het is de bedoeling dat de stichting zich ontwikkelt tot een woningcorporatie. Daarbij wordt Sekrepatu met raad en daad bijgestaan door Stichting Brasa, haar zusterorganisatie in Nederland.
“Een woningcorporatie is een ondernemingsvorm die in Suriname nog niet heel bekend is”, vertelt Piet Rigter van Stichting Brasa. Brasa wordt bestuurd door vier woningbouwcorporaties en het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam, en is in hetzelfde jaar opgericht als stichting Sekrepatu. “Een woningcorporatie of woningbouwvereniging is een organisatie die huisvestingsproblemen voor mensen die vooralsnog niet op eigen kracht in huisvesting kunnen voorzien maar toch zelfstandig willen wonen, een alternatief te bieden.
In Nederland hebben woningcorporaties een belangrijke rol gespeeld bij het oplossen van het huisvestingsprobleem. Dat hopen we hier ook te realiseren. Als ik kijk naar Sekrepatu, waar ze nu staat, wat ze doet, dan zijn wij trots. Natuurlijk zijn er onderdelen zoals professionalisering van ICT, die beter aangepakt kunnen worden. Er wordt al met computers gewerkt, maar er zijn ook integrale systemen. Het zou geweldig zijn als je dat ook hier kan doen, want je moet snel huizen kunnen opzetten.”
Het streven van Sekrepatu is om 100 woningen per jaar te bouwen. “De projectontwikkeling moet zodanig zijn dat we tegen een geïnteresseerde kunnen zeggen: ‘komt u maar direct mee’,” vertelt Rigter. “Er wordt op dit moment kwaliteit geleverd en we hebben ook vertrouwen voor de toekomst. Maar we willen natuurlijk ook dat Sekrepatu verder uitgroeit tot een organisatie die in staat is zichzelf te redden en op eigen benen kan staan.”
In de toekomst is het de bedoeling dat er verschillende thema’s worden uitgewerkt, bijvoorbeeld wonen en zorg. Bij iedereen die een bepaalde behoefte heeft, wil de stichting een woning aanbieden en instanties zorg laten leveren, bijvoorbeeld voor senioren.
“In het bijzonder willen we bescheiden blijven, we willen eerst presteren. Maar we zijn zó enthousiast”, geven de heren aan. En ook Harriette Neslo is het er helemaal mee eens dat er veel meer projecten moeten komen. “Ik vind dat het absoluut navolging verdient. Ik vind het jammer dat de regering dit initiatief niet ondersteunt om aan sociale woningbouw te doen. Het is een geweldig concept. Ik vind het prachtig en zou het veel meer mensen gunnen.”
- Carolyn Gerling
donderdag 8 mei 2008
Huren bij Sekrepatu: een uitstekend alternatief (de Ware Tijd - 08/05/08)
Gepost door Daphne op 20:31
Labels: sekrepatu, suriname, volkshuisvesting
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten