donderdag 8 mei 2008

Interieurarchitecte Hera van Ommeren: ‘Het is een beroep vol uitdagingen’ (de Ware Tijd - 08/05/08)

Wist u dat u bij het aanleggen van een park of een plein, niet zomaar banken of andere objecten kunt neerzetten? Net zoals u tijd en aandacht besteedt aan het inrichten van uw huis, zou u dat ook moeten doen met uw tuin, parkeerhaven, een plein of park. Doet u dat niet, dan kan het ontzettend storend overkomen. Hera van Ommeren, die als afgestudeerd interieurarchitect verschillende huizen, bedrijven, winkels, tuinen en parkeerhavens onder handen neemt, weet hier alles van.

Al aan het begin van het gesprek legt Van Ommeren geduldig het verschil uit tussen een interieurarchitect en een binnenhuisarchitect. "Doordat in beide termen het woord architect zit, is de insteek voor wat de criteria betreft, hetzelfde. Maar als we praten over een interieurarchitect, hebben we het over ruimtelijk en conceptueel inrichten. Het vormgeven en ontwikkelen van woningen, kantoren, publieke plekken en producten. Kortweg: alles dat met een interieur te maken heeft. Dus ook werkplekconcepten of openbare buitenruimten. Vanuit verschillende invalshoeken, zoals verlichting en ergonomie, wordt het product ontworpen. Bij woningen en kantoren worden weer andere criteria gebruikt."

Bij een binnenhuisarchitect ligt het accent anders, gaat Van Ommeren verder. "De scope van een binnenhuisarchitect beperkt zich veelal tot privé-woningen, waarbij meubilair en interieuraccessoires centraal staan, en gerelateerde trendontwikkelingen op de markt. Er wordt gedacht in stilistische en tijdelijke oplossingen in kleur, dessin en vorm."

De architect gaat verder in op de materie, en legt uit over het interieur van een stad, dat bestaat uit gebouwen die symmetrisch met elkaar in verbinding moeten staan. Alles heeft een functie, dus ook het aanleggen van een park. "Een park of tuin is een verbindingselement tussen de gebouwen in een stad. Al naar gelang de functie kun je kiezen voor groene stadsparken of pleinen, of beton of rubber of een integratie van beiden."

Belangrijk is dat een interieurarchitect tijdens het ontwerpproces wordt benaderd, meent Van Ommeren. "Of het bouwen van een huis of kantoor daardoor een stuk duurder wordt? Het wordt net zo duur als je zelf wilt." De architect is ervan overtuigd dat er zeker een markt aanwezig is, maar dat velen niet bereid zijn de extra kosten te betalen. "De gedachte dat iedereen het toch kan doen in zijn vrije tijd, leeft heel sterk in onze maatschappij. Maar wat mensen niet weten is dat een foto uit een magazine lang niet alles toont. Aan het eind zit je toch met een ontevreden gevoel, wat niet verwonderlijk is, omdat de ruimte niet voldoet aan je eigen specifieke eisen en behoeften."

Het werk van interieurarchitecten is zeer divers. Behalve het bewaken van de kwaliteit en het ontwerp, zijn ze ook aanwezig bij het inkopen van allerhande afwerkingsmaterialen. Maar ook als de klant een bepaald type materiaal zou willen dat vanwege de plaatselijke omstandigheden niet aan te raden zouden zijn, wordt dat aan de klant voorgehouden. "Niet omdat de klant het wil, wordt het geplaatst."

Intussen is Van Ommeren door de ervaringen te weten gekomen dat sommige winkeliers zich schuldig maken aan het bijvoorbeeld leveren van C kwaliteit tegels tegen A kwaliteit prijs. Het idee ontstaat het beste te hebben ingekocht, maar binnen de eerste twee jaar wordt het tegendeel bewezen. Zij hoopt dat de consument zich dan ook goed laat adviseren om teleurstelling te voorkomen.

Van Ommeren besloot vijf jaar geleden, na jaren werkervaring in Nederland, naar Suriname terug te keren. Ze heeft samen met haar zakenpartner Santusia Vasconcellos The ID Factory opgericht. Samen nemen zij opdrachten aan, waarbij Vasconcellos belast is met de financiële bewaking van de interieurbudgetten en zich tevens bezighoudt met cash-management vraagstukken.

Van Ommeren zegt jammer genoeg te moeten constateren dat interieurarchitectuur nog ver te zoeken is in Suriname. Het is dan ook niet eenvoudig om het beroep uit te oefenen. "Vergelijk het met een chirurg die gewend is met alle tools zijn operaties uit te voeren in de stad, en die daarna ontzettend creatief moet zijn om dezelfde doelen te bereiken als hij in het binnenland moet werken. Net zo uitdagend is het voor mij hier. Het is een beroep vol uitdagingen."

Maar op elk project, klein of groot, dat zij tot nu toe hebben uitgevoerd, is ze trots. "Alles kan worden ontwikkeld, je moet alleen weten hoe de vertaalslag te maken van wat de opdrachtgever wil naar het tastbare. En die vertaalslag is het moeilijkste hier, want die gaat zich uiten in tijd en het budget." Ook de arbeiders moeten beter begeleid worden, omdat het anders moet dan zoals zij het tot nu toe hebben gedaan. Technische competenties spelen in de interieurarchitectuur een cruciale rol, zeker wanneer het gaat om details. "En in dit laatste zit de moeilijkheid, want de specifieke kennis en tools ontbreken veelal. Maar ik geloof dat er voor elk probleem een oplossing is door goed projectmanagement toe te passen."

De architect zegt dat mensen ervan overtuigd moeten zijn dat het als team een samenspel is, om een bepaalde productie en kwaliteit per dag te halen. De discipline en de bevlogenheid zijn echter niet altijd aanwezig. Hoewel zij werkt met een vast team, heeft Van Ommeren ook te maken met van verloop en problemen met de werkers. "Als vrouw in de Surinaamse bouwwereld moet je je vaker bewijzen, en kunnen motiveren waarom specifieke interieur technische oplossingen wel of niet uitgevoerd moeten worden.

En dat kan nogal wat voeten in de aarde hebben, want uiteindelijk moet ik binnen het budget en de vertaling van het ontwerp blijven", besluit de interieurarchitecte.

- Rosita Leeflang

Geen opmerkingen: