zaterdag 7 juni 2008

Document rehabilitatie Palmentuin ondertekend (de Ware Tijd - 06/06/08)

Paramaribo - Het Vlaamse Unesco Trustfonds stelt 267.300 US dollar beschikbaar voor de rehabilitatie van de Palmentuin in de historische binnenstad van Paramaribo.

Woensdag werd daartoe een uitvoeringsdocument ondertekend door Edwin Wolf, minister van Onderwijs en Volksontwikkeling, en Ron Van Oers, programmaspecialist bij Unesco. Stephen Fokké, directeur van de stichting Gebouwd Erfgoed Suriname, en Stanley Sidoel, directeur van het directoraat Cultuur, waren eveneens aanwezig op de ondertekening in de Palmentuin.

Suriname heeft twee gebieden op de werelderfgoedlijst van Unesco (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization); de historische binnenstad van Paramaribo en het Natuurpark van Centraal Suriname. Binnen die historische binnenstad valt ook de Palmentuin, met zijn honderden koningspalmen. “Enkele jaren geleden gaf de Vlaamse overheid al te kennen dat ze de intentie had om bij te dragen tot de bescherming van de historische binnenstad van Paramaribo”, vertelt Fokké. “Uiteindelijk werd er besloten om het vrijgestelde bedrag te besteden aan de rehabilitatie en de verjonging van de Palmentuin.”

“Verschillende overheden hebben een Trustfonds voor Unesco. Deze fondsen maken het mogelijk om projecten te financieren. Dit initiatief kadert in het managementplan om het erfgoed in Suriname te beschermen”, zegt Van Oers. “Dit project is mogelijk gemaakt door het Trustfonds van de Vlaamse overheid, maar onder andere Nederland en Italië beschikken ook over een dergelijk fonds. Suriname heeft al twee gebieden op de werelderfgoedlijst die beschermd moeten worden en hopelijk komt daar binnenkort de Jodensavanne nog bij.”

Herman Van Den Bossche, erfgoedonderzoeker van het Vlaams Instituut voor Onroerend Erfgoed, hoopt dat het project tegen 2009 kan worden gerealiseerd. “We zijn erg blij dat we vanuit Vlaanderen dit project kunnen ondersteunen”, zegt hij. “De Palmentuin is het groene hart van de stad en heeft een mooie biodiversiteit. Onder andere de irrigatie in de Palmentuin moet worden aangepakt. De aanwezige kanalen moeten voor een betere afvoer van het water zorgen. Ook zal er aan verjonging worden gedaan en zullen beschadigde koningspalmen worden vervangen door ongeveer vijfhonderd nieuwe palmen.”.

- Bart Vanduyver

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik reageer graag! Dit initiatief is een gehoor op mijn gebed en het verlengde van een visioen die ik onlangs ervaarde: 'KRIN, dati na a basis! (Reinheid, daar begint het)'. Woonachtig in Rotterdam, Nederland ben ik reeds 3 maanden (tot 1 aug '08) op missie in Suriname. Ik verkondig de boodschap die mij via het visioen bereikte. De inhoudelijkheid van de boodschap, het verband met de Palmentuin en de spirituele grondslag, is vastgelegd op dvd. Tijdens de rehabilitatie ondertekening (06/06/'08) dreef een gevoel mij naar de Palmentuin om daar vervolgens de betrokken partijen te mogen ontmoeten. Ik heb de heren en dame uit Nederland en Vlaanderen de dvd overhandigd. Zo ook het directoraat van Cultuur. Inmiddels ben ik weer een heldere waarneming rijker... Ik wil deze graag delen met de initiatiefnemers van deze grote onderneming. Palmentuin is meer dan alleen wat het oog toelaat om te zien. Werken in een dergelijke omgevingen vereist daarom bepaalde kennis van zaken. Dit is mijn geloof en dit deel ik zoveel mogelijk met een ieder die zijn/haar hart opent voor dit 'heilig' gebied! De meest vriendelijke groeten van Irwin Ment, drager van een spirituele boodschap. Ik ben bereikbaar via irwinment@live.nl, +31630283290 (NL) en 08304818 / 580175 (SU)