maandag 16 juni 2008

Universiteit heeft behoefte aan uitbreiding (de Ware Tijd - 16/06/08)

Paramaribo - De Anton de Kom universiteit van Suriname (Adeksur) heeft dringend behoefte aan ongeveer zes collegezalen, meer fulltime docenten en docentenkamers.

Door de jaarlijkse groei van het aantal studenten hebben de faculteitsleidingen bij het bestuur aangeklopt om hier werk van te maken. Het inschrijfgeld dat jaarlijks wordt betaald is niet toereikend om grote veranderingen te plegen. Om effectief colleges te kunnen volgen willen de faculteitsleidingen af van de grote groepen in een zaal. Jaarlijks noteert de universiteit ruim 150 nieuwe inschrijvingen.

Vooral bij de studierichtingen rechten, economie en public administration loopt het storm, zegt de waarnemend-voorzitter van het universiteitsbestuur Allan Li Fo Sjoe aan de Ware Tijd. Er is een norm gesteld van gemiddeld 50 studenten per collegezaal. Door gebrek hieraan en fulltime docenten wordt er college gevolgd met 150 man. "Dit is niet te doen. In kleinere groepen colleges volgen verhoogt ook het rendement", merkt hij op. Plannen die er lagen om te bouwen zijn door gebrek aan financiële middelen aangehouden. Zuchtend zegt Li Fo Sjoe dat het een grote vraag is waar de middelen vandaan zullen worden gehaald.

In 2000 telde de universiteit minder dan 3000 studenten. Dit is aangegroeid tot 3600. Voor elke docent die er wordt aangetrokken moet de leiding een computer aanschaffen en een kamer met telefoon en internetfaciliteiten inrichten. De universiteit wil zoveel mogelijk werken met fulltime docenten, vanwege de betrokkenheid met de studenten. Li Fo Sjoe haast zich erbij om te zeggen dat de parttime docenten een goede job doen, maar dat de betrokkenheid met de studenten vaak wordt gemist. Aan de universiteit zijn er ongeveer 260 docenten verbonden waarvan zeker de helft deeltijds is. Ontevreden is Li Fo Sjoe niet over het aantal studenten dat jaarlijks de universiteit verlaat. Volgend week ontvangen meer dan 100 hun bul.

- Filia Enser
AdeK heeft slechts twee full-time bouwkunde docenten.

Geen opmerkingen: