maandag 2 juni 2008

JAP Luchthaven groeipool voor Para (de Ware Tijd - 02/06/2008)

Paramaribo - Wie 20 jaar is weggeweest en na oktober via de Johan Adolf Pengel internationale luchthaven weer in Suriname aankomt, zal aangenaam verrast worden. Want dan moet de eerste fase van de compleet nieuwe en hypermoderne aankomst- en vertrekhal met een prijskaartje van zeker een 20 miljoen US dollars een feit zijn.

Veel glas, aluminium, centrale koeling, camerasurveillance, goed opgeleid personeel en meer dan 14000 vierkante meter aan oppervlakte moet aankomende en vertrekkende reizigers een blijvend goede indruk geven. Immers de muren hebben geen drukke, maar zachte warme kleuren.

Directeur Alexander Imanuel van NV Luchthavenbeheer lijkt ver voor zijn tijd, want hij geeft met volle overtuiging aan dat de luchthaven “de groeipool van ontwikkeling voor Para zal worden.”

“Wat wij hier doen is de faciliteiten creëren voor bedrijven om in te spelen op de toerismespurt. En geloof me die gaat komen.” Nu al verplaatst een luchtvaartmaatschappij van Zorg en Hoop haar activiteiten langzaam naar Zanderij. Ook vrachtvervoerders worden geaccommodeerd bij de uitbreiding en vernieuwing van de internationale luchthaven.

In de nieuwe opzet komen typisch Surinaamse lokale bedrijven te staan, maar ook zij die vertegenwoordigers van wereldmerken zijn hebben een stekkie. Prominent zijn twee lokale banken; een particuliere en de ander van de overheid.

“Bedrijven krijgen een contract waaraan ze moeten voldoen en daarmee werken we, dus ze zullen wel het beste moeten kunnen aanbieden aan de reizigers.” Ook de food-court zal volgens internationale maatstaven worden ingericht, waarbij er plaats is voor een internationaal franchise restaurant. De koel- en vriesfaciliteit die door China is geschonken, wordt nog niet optimaal benut. Imanuel meent dat de landbouwsector in Para een rooskleurige toekomst tegemoet gaat. Hij wil ook een testlaboratorium op de luchthaven die de kwaliteit van de te exporteren agrarische producten kan testen.

Haast 95 procent van de inkomsten van de NV Luchthavenbeheer zijn uit de aeronautische activiteiten. Met het creëren van nog meer bedrijfsfaciliteiten voor ondernemers wil Imanuel die balans zien omslaan. Dat de olieprijs stijgt, laat hem niet koud, maar de directeur is nuchter. “Je reist nu toch niet met de boot? Want de hele wereld weet dat ze het hele systeem niet in elkaar zullen laten donderen.”

- Martin Redjodikromo

Geen opmerkingen: