zaterdag 7 juni 2008

OW treedt op bij herbouw Family Store (de Ware Tijd - 06/06/08)

Paramaribo - Het ministerie van Openbare Werken heeft woensdagmiddag opgetreden tegen de herbouw van de winkelzaak Family Store aan de Zwartenhovenbrugstraat.

Volgens een OW-opzichter had de aannemer buiten de geldende bouwregels de grens met het aanliggende pand te smal ingecalculeerd. Echter kon het Adviesbureau voor Architectuur en Constructie (AAC) die door pandeigenaar Antoine Frangie was ingehuurd, aantonen dat in de verstrekte bouwvergunning een grens van nul meter was goedgekeurd. Uit eigen beweging had hij een afstand van 65 centimeter aangehouden.

AAC dreigde met een rechtszaak om de schade die geleden is door het optreden van OW te verhalen op de Staat. Terwijl het zwaar materieel van Kuldipsingh met betonspecie voor het stortwerk voor de fundering stond te wachten probeerde aannemer Mungra de bouwopzichter tot andere gedachten te brengen. Hij persisteerde bij de afstanden die in de vergunning waren aangegeven. “Opdracht is: er mogen geen activiteiten plaatsvinden”, hield de opzichter vooralsnog het been stijf. De aannemer voerde aan dat de werkzaamheden reeds waren gepland en dat de winkeleigenaar het voornemen heeft om op 13 juni de eerstesteenlegging groots te vieren. De betonspecie met een waarde van bijkans 4.000 US dollar kan slechts een korte periode onbenut blijven staan.

“Als ik niet kan storten, dump ik het beton voor OW of op de Keizerstraat”, dreigde de geïrriteerde Mungra. De hulp van politie Keizerstraat werd ingeroepen om de werkzaamheden stop te zetten. De OW-functionaris gaf aan dat de opdracht van ‘hogere hand' is gekomen. ‘Hogere hand' bleek later directeur Bouwkundige Werken Ewald Gerad, die nota bene de vergunning zelf had getekend. De opzichter wees erop dat de afstand tussen de gebouwen minstens tachtig centimeter moet zijn.

Na veel praten en telefonisch overleg stemde Gerad uiteindelijk toe dat het stortwerk van de binnenfundering kon worden gepleegd. De fundering voor de buitenmuren van het op te zetten gebouw zal worden aangepakt als de aannemer en het ministerie in een later stadium overeenstemming bereiken over de afstand met de buren.

- Fenny Zandgrond

Geen opmerkingen: