zaterdag 14 juni 2008

Surinaams houtbedrijf schrijft geschiedenis (de Ware Tijd - 13/06/2008)

PARAMARIBO/TIBITI - Suma Lumber Company NV (SLC) heeft geschiedenis geschreven door als eerste houtproducent van Suriname gecertificeerd te worden voor duurzame houtexploitatie.

SLC is het eerste en enige bedrijf in Suriname met het prestigieuze FSC Forest Management certificaat, welke uitgereikt wordt door de internationale Raad van Duurzaam Bosbeheer die een label uitvaardigt voor ecologisch-, economisch- en sociaal verantwoord bosbeheer.Hiervan maakt het World Wildlife Funds Guianas (WWF) kantoor in Suriname melding in een persbericht. Het WWF-kantoor noemt de prestatie van SLC een “nationale mijlpaal” welke Suriname op de kaart zet als natie die het voortbestaan van zijn regenwouden serieus neemt. Suma Lumber heeft een aantal concessies rond de Tibiti-rivier van in totaal ca 70.000 hectare.

Sinds 1999 wordt op professionele en verantwoorde wijze de nationale en internationale markt voorzien van houtproducten. Echter, werd de daadwerkelijke stap naar de certificering van de houtwinningsaktiviteiten in 2004 gezet toen er in samenwerking met het WWF Guianas, die als co-sponsor optrad, een master plan ontworpen werd om dit traject in alle facetten uit te voeren. Het bedrijf richt zich met zijn verantwoorde houtkap op het produceren van rondhout en nat gezaagd hout voor de exportmarkt.

Het Nederlandse Control Union Certifications, geaccrediteerd door FSC, heeft de evaluatie van het bedrijf uitgevoerd en vastgesteld dat het beantwoordt aan de hoge eisen van duurzaam bosbeheer van het FSC. Op deze basis werd het eerste FSC-certificaat voor Suriname toegekend op 6 juni, 2008 aan het bedrijf Suma Lumber NV. Suma Lumber heeft inmiddels ook een Europese verkoopmaatschappij opgericht die de export verkoop onder haar hoede heeft.

De heer E. Boerenveen, oprichter van de onderneming, ziet de recente ontwikkelingen als een gigantische stap in de goede richting. “Het bedrijf kan zich nu wereldwijd meten met alle professionele spelers in de bosbouw “. “Het is een kroon op het werk na ca. 10 jaar investeren en voorbereiden.”

Geen opmerkingen: