maandag 22 september 2008

Grondzoekenden Hanna's Lust tegen komst project Surpost (de Ware Tijd - 18/09/08)

Paramaribo - “Mensen moeten de vloer van hun badkamers opdrogen om slaapruimte te creëren voor hun kinderen.”

“Wij wachten al twee jaren op RGB die ons uitgifte van gronden te Hanna’s Lust had beloofd. Nu zien we dat derden gronden krijgen.” Een greep uit de klaagzang van enkele honderden bewoners van het woonproject Hanna’s Lust en omgeving. De groep toog gisteren massaal naar het regeringsgebouw om haar frustraties te ventileren over het grondbeleid van het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB).

Zo protesteren zij tegen de komst van een woningbouwproject van Surpost (Suriname Post-kantoor) voor haar medewerkers in dezelfde omgeving. De bewoners is ter ore gekomen dat vrijdag officieel een aanvang wordt gemaakt met het project. En dat pikken zij niet. Gisteren boden zij een petitie aan vicepresident Ramdien Sardjoe.

In april 2006 kwamen bewoners van het gebied al op tegen plannen van RGB om een begraafplaats te stichten in het achterste gedeelte van bedoeld gebied. RGB-directeur Frans Kasantaroeno had, zeggen de bewoners toen beloofd, om in samenwerking met de plaatselijke vertegenwoordiging te zullen zorgen voor een oplossing van de woningnood. Nadien heeft de RGB-directeur nooit contact opgenomen met de BBBHPO. Verwoede pogingen om in contact te treden met hem mochten niet baten.

“Twee jaren verder en wij merken niets terwijl wij wel zien dat derden grote lappen grond hebben gekregen en reeds hebben omrasterd,” zegt Orpheo Lamin. Hij is voorzitter van de Organisatie voor Behartiging van de Belangen van de Bewoners van Hanna’s Lust en Omgeving , de BBBHPO. Hij zegt dat “de mensen” niet eerlijk zijn. In reactie zegt in RGB-minister Michael Jong Tjien Fa dat hij niet op de hoogte is van de beloftes die Kasan-taroeno zou hebben gedaan aan de gemeenschap twee jaren terug.

In de petitie doen de bewoners een beroep op Sardjoe om erop toe te zien dat de beloftes die twee jaren terug zijn gedaan worden nagekomen. Ook moet de uitgifte van grote lappen gronden in het gebied aan derden onmiddelijke worden stopgezet.

De bewoners vragen ook dat, zoals beloofd in hun woonomgeving een politiebureau en brandweerpost worden ge-bouwd alsook onderwijs- en recreatiecentra. In een korte reactie beloofde Sardjoe in regeringsverband te zullen nagaan wat voor de bewoners gedaan kan worden. Hij deed een beroep op BBBHPO om het pad van wet en recht te blijven bewandelen.

Geen opmerkingen: