Paramaribo - Zeven plannen zijn geprojecteerd om de binnenstad en de Waterkant ruimtelijk te ordenen. Het gaat om gekozen strategische plekken die mogelijkheden tot ontwikkeling bieden. Het betreft ideeen van de onderzoekers Wim Debaene en Bert Claes die zijn verbonden aan de Artesis Hogeschool Antwerpen. De reflectieproducten van de onderzoekers zijn op basis van terreinverkenning, gesprekken met lokale partners en betrokken belanghebbenden, workshops en GIS-analyses. Debaene en Claes presenteerden hun werkstuk gistermorgen in hotel Krasnapolsky. De studie valt in het kader van het Stadsproject Antwerpen - Paramaribo.
Het is een samenwerking tussen de stad Antwerpen, Artesis Hogeschool, de Anton de Kom Universiteit van Suriname, het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer, Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname en het Belgische Gissat NV. De partners streven naar realisatie van een concreet stadsproject op korte, middellange en lange termijn.
De gebieden zijn verdeeld in het Historisch hart, Winkelkerngebied, Uitgaansgebied, Culturele pool, Verkeersnetwerk, de Sommeldijcksekreek en Waterkant. Voor elke van deze gebieden is er een visie ontwikkeld en zijn de eerste inrichtingsmogelijkheden afgetast. “Belangrijk in deze plannen is de doorstroom van het verkeer, de verblijfskwaliteit en de groenstructuur”, benadrukte Claes. Debaene ziet potenties in het Neumanpad als gezellige doorsteek en de Sommeldijcksekreek waarom heen een leuk uitgaanscentrum kan worden gebouwd. In dat geval zal de Van Rooseveltkade niet meer voor het motorverkeer toegankelijk worden gemaakt.
Het gebied moet als volledige blok worden bekeken om erin te investeren vindt Debaene. In hun conceptie staan de Centrale en de Vreedzaammarkt niet in de weg van de bouwranden. “Jammer dat je niet in de Oranjetuin kan. Het biedt veel potentie. De tuin moet groen ingericht worden en tot een respectvol park gemaakt worden. Samen met theater Thalia moet het dé culturele plek worden”, zegt Debaene. Na een maand gaan de onderzoekers terug om de technische oneffenheden in het project bij te stellen. Alles bij elkaar moet het finale project volgend jaar juni af zijn.
maandag 22 september 2008
Zeven projecties ruimtelijke ordening binnenstad (de Ware Tijd - 19/09/08)
Gepost door Daphne op 16:12
Labels: adek, stedenbouwkunde, suriname
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten