maandag 22 september 2008

Stadsgezicht - Kong Ngie Tong Sang (de Ware Tijd - 18/09/08)

Een Chinese naam bestaat uit drie woorden. Maar hoe komt het dan dat Kong Ngie Tong Sang uit vier woorden bestaat? Ooit heette de Chinese vereniging Kong Ngie Tong. Kort na de oprichting van de vereniging, werd het Chinese gokspel ‘piauw’ bij wet verboden.

Maar ondanks waarschuwingen bleven de Chinezen het toch stiekem doorspelen. Toen de maat vol werd, sloot de overheid de boel af en plaatste Kong Ngie Tong op de veiling. Een rijke Chinees kocht - tot geluk van de Chinese gemeenschap – het gebouw op, en gaf het terug aan de vereniging. Sindsdien is het woord Sang erbij geplaatst; ‘sang’ betekent geboren of groeien: Kong Ngie Tong ‘is herboren’. Dat is allemaal alweer zó lang geleden, dat zelfs de ouderen de naam van de filantroop niet meer weten. Kong Ngie Tong bestaat sinds 1880 en stond eerst aan de overkant, in de buurt van restaurant Fa Tai. Een felle brand in 1995 legde het monumentale gebouw helemaal in de as. Na de restauratie in 2005 zou de vereniging nu eigenlijk Kong Ngie Tong Sang II moeten heten. Nu staan er behalve het hoofdgebouw ook een achtergedeelte waarin het bejaardenverblijf, een gymzaal, de drukkerij, het kantoor en de algemene zaal zijn ondergebracht.

Het bejaardenverblijf kan maar zes oudjes accommoderen. Vaak hebben deze minvermogenden geen familieleden hier, noch in het land van herkomst. Vroeger was reizen een hele onderneming, en niet alle Chinezen konden de terugtocht betalen. Ze bleven dan voor de rest van hun leven hier, gescheiden van hun dierbaren. Een Chinese priester gaf toen het advies om een balkonnetje te bouwen op de zolderverdie-ping, gericht op het oosten, om de stakkers de hoop te geven dat de terugtocht eens zou lukken.

Op de binnenplaats bij de ingang staan twee leeuwen die in 1987 aan de vereniging zijn geschonken. Er staat ook een borstbeeld van dr Sun Yat Sen, de grondlegger van de Republiek China. De grote tekst eronder geeft verdere uitleg. In de algemene zaal op de begane grond staat een drakenmuur die uit China is geïmporteerd. Op de tweede verdieping spelen de ouderen dagelijks het spel matjok, voor de rest komt het gebouw alleen maar op Chinees Nieuwjaar tot leven. Ook de Chinese feestdag Dag van de Republiek, op 1 oktober, wordt al jaren niet meer gevierd. Maar volgend jaar, wanneer de Republiek China 60 jaar bestaat, zal er weer flink gefeest worden in het gebouw!

- Charles Chang

Geen opmerkingen: