maandag 22 september 2008

Habitat Suriname breekt op (de Ware Tijd - 19/09/08)

Paramaribo - Habitat for Humanity, de Christelijk internationale huizenbouworganisatie, trekt zich na vier jaar, in december officieel terug uit Suriname. Het bestuur is reeds op de hoogte gesteld door het hoofdkwartier in Amerika. Bestuursvoorzitter Edwin Watston stelt dat Habitat zich nu wil concentreren op landen die door zware rampen worden getroffen en waar de woningnood het dringendst is. Suriname, dat niet langer als arm wordt gezien, krijgt wel ondersteuning indien het in erge nood komt te verkeren. Project-coördinator Iwan Haverkamp is officieel nog niet op de hoogte van het voorgenomen vertrek.

Habitat for Humanity introduceerde met de FinaTrustbank een speciale budgethypotheek voor huishoudens met inkomens tussen 450 en SRD1.000 tegen negen procent rente. Echter bestaat veel ontevredenheid hierover bij belangstellenden door de slechte kwaliteit die werd geleverd door de aannemer.

Nepotisme op het bureau werd ook zijn nekslag. De eerst zwijgzame Haverkamp, erkent nu dat de aannemer prutswerk leverde. Hij zou vaker hebben aangedrongen op de aanstelling van een controleur. Trustbank was bereid gedeeltelijk in te komen en was reeds een ervaren Natin’er gevonden die SRD 500 maandelijks wilde verdienen.

Aannemer Edwin Hoepel kwam in beeld op aanbeveling van een bankrelatie van Haverkamp. Hij bleek de enige die voor SRD 25.000 een stenen woning van 40 vierkante meter wilde bouwen. Haverkamp was wel bereid met Hoepel samen te werken die niet over een aannemersvergunning beschikte, noch stond in-geschreven bij de Kamer van Koophandel.

Via een constructie kon Hoepel aanblijven als onderaannemer met een machtiging van een gevestigd bedrijf van zijn broer. Dit systeem wordt volgens Haverkamp ook gehanteerd bij de overheid. Daar Habitat kwaliteit en duurzaamheid eiste en ook rekening werd gehouden met de gestegen bouwkosten is de bouwprijs opgetrokken van SRD 17.000 naar 25.000 per huis van 40 vierkante meter.

Om de belanghebbenden te beschermen is contractueel afgesproken de aannemer in vijf tranches te betalen; de laatste uitbetaling na de onderhoudsperiode van zes maanden.

Oktober vorig jaar vond de eerste steenlegging van zes woningen plaats. In maart dit jaar bleken de zes huizen nog niet gereed, terwijl de belanghebbenden ongedurig werden. Eind april, zou Hoepel, volgens Haverkamp hebben aangegeven in mei zover te zijn.

Een dag voor de opleverdatum oriënteerde de projectcoördinator zich nog bij de in aanbouwzijnde huizen, waar de aannemer hem verzekerde dat alles de volgende dag in orde zou zijn. Haverkamp verklaarde op 16 mei niet weggelopen te zijn uit kwaadheid op eigenaar Kathleen Sanches die haar ontevredenheid publiekelijk maakte. De situatie waarin Hoepel hem had geplaatst door slecht werk af te leveren, had hem slechts tot razernij gedreven, gaf hij aan.

1 opmerking:

Gitan zei

Hoeveel woningen heeft HABITAT in die 4 jaren gebouwd?

Zijn er meer artikelen over deze organisatie?

Dit is niet de HABITAT die gelinked is aan de UN of wel?