maandag 28 april 2008

Hi-tech, goedkope woningen voor goede gezondheid (de Ware Tijd - 28/04/08)

Paramaribo - Voor maximaal 30.000 Euro maakt de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO), via de Stichting Oncologisch Instituut Suriname (SOIS), het mogelijk voor Surinamers om te beschikken over een moderne woning middels een soepel financieringsmodel.

De eerste woning werd vorige week opgeleverd in het district Wanica en de bedoeling is om landelijk 6.000 huizen te bouwen. Het gaat om huizen die volgens de jongste technologie zijn ontwikkeld om voor minstens 50 jaren brandvrij en roestvrij te zijn. De huizen zijn ook bestand tegen rukwinden en kunnen in twee- tot vierkamerformaat worden besteld. De bouwtijd is drie weken en de stichting hoopt jaarlijks 1.000 woningen neer te kunnen zetten.

Volgens Raymond Chin Afo, voorzitter van de SOIS, staat het project in het teken van de kankerbestrijding. “Stress is een belangrijke oorzaak van kanker en de woningnood in Suriname zorgt voor veel stress,” aldus Chin Afo gisteren in gesprek met de Ware Tijd. Met dit concept heeft de stichting, die aangesloten is bij de WHO, de backing van de wereldorganisatie kunnen krijgen. Het project wordt voor miljoenen euro’s gefinancierd door een Nederlandse financiële instelling,die door de WHO is aangewezen. Het geld wordt dan in tranches overgemaakt naar verschillende lokale banken zoals De Surinaamse Bank, RBTT, Hankrinbank en Godo, die het project beheren. “Alle winsten, en 500 US dollar per opgezette woning gaan dan naar de kankerbestrijding in Suriname,” aldus Chin Afo verder.

De eerste doelgroep die geholpen wordt bestaat uit medewerkers die in de kankerbestrijding werkzaam zijn. Er is echter, volgens de SOIS-voorzitter, veel belangstelling van onderwijzers, gewapende diensten, en zelfs mensen die contant willen betalen voor de huizen. Voorwaarde om in aanmerking te komen is dat de persoon niet al in het bezit is van een woning en de Surinaamse nationaliteit heeft. De persoon moet dan overeenstemming met de bank bereiken. De huizen worden in het buitenland besteld, hoewel de stichting hoopt een fabriek in Suriname te laten bouwen. Er zijn al zeven projecten goedgekeurd voor het district Wanica, terwijl er plannen zijn voor Nickerie. Het is ook de bedoeling dat de overheid wordt benaderd voor gronden om het project uit te voeren.

- Eliézer Pross

Waarom worden de huizen als hi-tech beschreven? Ze voldoen aan de basis eisen van een woning. Er is niets "hi-tech" aan.

1 opmerking:

Anoniem zei

hallo wanneer gaan jullie beginnen met bouwen want er zijn meer stichtingen die van alles beloven.
ze komen hun afspraken niet na sekrepatu is er een van hun woningen zijn niet duur ,zo adverteerd men en als je je kontrackt moet tekenen dan kom je er achter dat je de huur in euro,s moet betalen we wonen in su en niet in holland ok .ps er volgt nog meer nieuws gr curtis.