vrijdag 11 april 2008

Medische Faculteit droomt van eigen gebouw (de Ware Tijd - 11/04/08)

Paramaribo - De Medisch Faculteit van de Anton de Kom universiteit van Suriname, droomt van een eigen faculteitsgebouw.

Drie jaar terug is die droom meegegeven als studieopdracht aan eerstejaarsstudenten van het Poli-technisch College. Deze studenten die nu in het derde jaar zitten hebben woensdagavond de opdracht gepresenteerd. Het resultaat is een ontwerp van een drie verdieping tellend gebouw op het terrein van het Medisch Wetenschappelijk Instituut (MWI) aan de Kernkampweg.

De droom is een ingeving van voormalig decaan Ernie Brunnings bijkans drie jaar terug. Naast een digitale presentatie hebben de studenten ook aan maquette ontworpen. Het gebouw heeft onder andere een auditorium, onderzoeksruimten, ruimten voor gastdocenten en een computerzaal en een ruime kantine op de begane grond. De inrichting is zodanig dat enkele ruimten ook na de collegetijden kunnen worden gebruikt.

Op het terrein is parkeergelegenheid ingeruimd voor ruim 100 wagens. Enkele onderdelen van de faculteit zullen nog gehuisvest blijven in het MWI-gebouw. Het project is begroot voor vijf miljoen euro. Volgens Glen Oehlers, decaan op de Medische Faculteit ligt het in de bedoeling om het project goedgekeurd te krijgen door het bestuur van de universiteit, waarna een project kan worden geschreven om fondsen te werven om het op te zetten.

Volgens het programma van eisen, hebben de studenten er vooral rekening mee moeten houden dat het gebouw modern moet zijn, herkenbaar aan zijn doel en vooral moet passen in de omgeving en het milieu waar het zal komen te staan. Het framewerk is in staal uitgewerkt, dat volgens de presentatoren bewust is gekozen. Hierdoor is het gebouw lichter en goedkoper in de uitvoering. De wanden zijn van betonblokken. In het ontwerp is bewust gekozen voor veel glas.

De voorgevel van het gebouw is versierd met een opstaande muur met daarop het logo van de faculteit. Oehlers zei aan het eind van de presentatie dat de studenten er niet onderuit komen te erkennen dat zij zich aan dit project hebben verbonden, niet alleen voor de periode dat zij zijn begonnen met het ontwerpen van het project als een studieopdracht, maar ook voor de verdere uitwerking, tot de oplevering van het gebouw. Dus ook na hun afstuderen over twee jaar zullen zij betrokken blijven bij het project.
Het is vreemd dat men niet aan de bouwkunde studenten van AdeK heeft gedacht.

Geen opmerkingen: