woensdag 16 juli 2008

Buurtbewoners bieden verkavelaar petitie aan (de Ware Tijd - 16/07/08)

PARAMARIBO — Ruim 80 buurtbewoners van de wijk Morgenstond zijn het helemaal niet eens met de nieuwe Chinese winkel die is verrezen aan de Pakanistraat.

Het gebouw is, menen de bewoners, op een geheel niet passende wijze tussen de reguliere woningen gebouwd. Volgens hen staat in al de koopovereenkomsten die zij hebben gesloten met de Nationale Bemiddelingsmaatschappij (NBM) en Morgenstond NV, dat de wijk een woonwijk zou blijven met een beperkt aantal winkels op vastgestelde locaties. Dit is ook benadrukt door de verkavelaars tijdens de voorlichting bij de koop van de percelen. De bewoners hebben de vorige week een petitie aangeboden aan de NBM.

In de brief verwijten zij de verkavelaars afbreuk te doen aan gemaakte afspraken met hen en dat gewekte verwachtingen niet worden nagekomen. Bovendien wordt afbreuk gedaan aan het woongenot in de wijk, schrijven de buurtbewoners. Zij vragen zich af hoeveel winkels nu nog zullen volgen in hun woonwijk en wat de NBM en Morgenstond NV van plan zijn te doen aan het voorkomen van de wildgroei van winkels in de buurt. Bij het uitblijven van gepaste maatregelen dreigen de gedupeerden en belanghebbenden zich te wenden tot de rechter. Dit zeggen zij te doen om hun belang veilig te stellen en de nakoming van de gewekte verwachtingen op Morgenstond via een dwangsom af te dwingen.

Volgens NBM-directeur Ramon Kensenhuis hebben de buurtbewoners via de vorige eigenaar het perceel gekocht en heeft zijn bedrijf op geen enkele manier bemoeienis met de ontstane situatie. “De vorige eigenaar had eerst ons bezocht, maar wij verlenen geen vergunning om daar, anders dan wij in ons kettingbeding hebben, een woonhuis op te zetten. Bij verkoop hebben we een kettingbeding waarin staat dat het niet is toegestaan het woonhuis op te zeggen. Degene die ontheffing kan geven is de districtscommissaris van Paramaribo-Noord”, zegt Kensenhuis. Intussen hebben de bewoners de petitie doorgestuurd naar hun advocaat, Ben Halfhide. Hij zegt aan de krant de zaak nog niet goed te hebben doorgenomen. “Ik zal contact moeten opnemen met mijn cliënt om een besluit te nemen”, aldus Halfhide.

Volgens Rudy Strijk, dc van Paramaribo-Noord, is de vergunning tot het opzetten van een supermarkt door hem uitgegeven daar hij de bevoegdheid daartoe heeft. “Ik vraag me af wie ertegen is, want voordat ik toestemming geef, doe ik eerst een buurtonderzoek. Hieruit heb ik geen negatieve reacties van de buurtbewoners gehad”, zegt Strijk. Volgens hem ziet men er tegenwoordig ook van af dat in een woonwijk alleen huizen moeten staan.

Louis Comvalius, buurtbewoner, is verbaasd over de reactie van Strijk. “Als je onderzoek doet, begin je allereerst met de mensen die naast het te bouwen pand wonen. De ruim 80 handtekeningen die zijn verzameld, bevatten zelfs bewoners van achter, voor en naast de winkel. Dus ik vraag mij af waar de dc zijn onderzoek heeft gedaan.” Comvalius ziet graag dat de dc zijn onderzoeksgegevens prijsgeeft. Zodat we kunnen zien dat het is gegaan zoals hij zegt”, aldus Comvalius.

- Lia Tjong Akiet

Geen opmerkingen: