vrijdag 11 juli 2008

Controle bouwsector nog altijd zoek (de Ware Tijd - 11/07/08)

Paramaribo - Ondanks vele protesten vanuit de Algemene Aannemers Vereniging in Suriname (AAV), blijft de controle op de bouwsector ondermaats en is er nog altijd sprake van een scheve verhouding.

Dit zei AAV-voorzitter Anthony Wong gisteren in gesprek met de Ware Tijd. Terwijl het voor Surinaamse aannemers soms jaren kan duren eer zij in aanmerking komen voor een vergunning – door allerlei bureaucratische obstakels – lukt buitenlandse maatschappijen vanuit onder meer Nederland en Azië vaak wel binnen een mum van tijd de nodige bescheiden te verkrijgen. “Dit terwijl sommigen niet eens de taal kunnen spreken,” aldus Wong.

Een ander probleem is dat terwijl lokale aannemers gebonden zijn aan tal van wettelijke verplichtingen, deze niet in acht worden genomen door de buitenlanders. En hiertegen wordt vaak ook niet opgetreden. Een bijzondere ontwikkeling is de trend van de laatste jaren is waarbij steeds meer Aziaten werk contracteren. Er is volgens Wong wel voldoende werkgelegenheid in Suriname door de constructieboom. Hierdoor is nog geen noemenswaardige sprake van broodverlies.

Hij geeft wel toe dat de Aziaten, voornamelijk Chinezen, in staat zijn veel goedkoper te bouwen, maar schrijft dit toe aan de lage lonen die worden betaald aan de Chinezen arbeiders. Doordat zij vaak geen lasten in Suriname hebben, zoals het onderhoud van een huishouden, zijn buitenlandse arbeiders al gauw tevreden met het loon dat ze krijgen. Wong waarschuwt dat als verscherping van de controle uitblijft, niet alleen de bouwsector, maar ook andere sectoren zullen lijden. “Dan zal het volk brodeloos worden.

En om dat te compenseren zal iedereen voor de overheid moeten gaan werken,” aldus Wong. De AAV heeft volgens hem deze problemen meerdere malen aangekaart bij de overheid “maar dat is aan dovenmans deur geklopt.” Een voorstel is dat bij alle bouwprojecten er ergens een bord wordt geplaatst waar duidelijk staat wie de opdrachtgever en aannemer zijn, met een kopie van de vergunning en bouwtekening. “Daardoor wordt de controle een stuk makkelijker,” aldus de AAV-voorzitter.

- Eliézer Pross

Geen opmerkingen: