vrijdag 25 juli 2008

DC Marowijne maakt gebruik van kennis studenten Delft (de Ware Tijd - 19/07/08)

ALBINA - Districtscommissaris (dc) Theo Sondrejoe maakt de komende maanden gretig gebruik van de kennis van vijf studenten van de Technische Universiteit Delft.

De studenten hebben in samenwering met Stichting Onderwijs Ontwikkeling Marowijne (STOOM) een afstudeeropdracht om een ontwikkelingsplan voor Moengo op te stellen, omdat er binnenkort grote veranderingen in het gebied zullen optreden door het sluiten van de bauxietmijn. De studenten laten zich volgen op internet via website projectgroepmoengo.nl.

Zij staan op het punt de studie Civiele Techniek af te ronden en willen de opgedane kennis delen met de lokale bevolking en overheden. In samenwerking met de Bestuursdienst van Moengo wordt een ontwikkelingsplan gemaakt. De studenten kijken naar de inrichting van het landschap en het vormgeven van belangrijke zaken zoals het vliegveld, de haven, het stadion en de infrastructuur. Er zal een aantal voorontwerpen worden gemaakt van bruggen en aanmeersteigers.

De dc bracht de studenten naar Albina om hun mening te vragen over het ontwateringsprobleem. Desgevraagd geeft Sondrejoe aan dat hij, naast de inspanningen van het ministerie van Openbare Werken, zelf ook meer inzicht en kennis krijgt van de inzichten van de studenten en op zoek kan gaan naar externe donoren. Ook aannemer Soleiman Kartodikromo nam deel aan de excursie. Hij is goed op de hoogte van de waterhuishouding van Albina en verantwoordelijk voor de laatste grote schoonmaak van trenzen en versterking van sluizen.

De studenten zien de problemen voor het eerst en spuien veel ideeën die technisch de oplossing betekenen, maar in praktijk niet altijd uitvoerbaar zijn vanwege conflicterende belangen en/of financiële beperkingen. Student Robbin Sluijsmans merkt spontaan op dat het hem opvalt dat er geen of slecht onderhoud wordt gepleegd aan de civiele kunstwerken.

Voor de dc was het bezoek aan Albina temeer interessant, omdat hij soms werd geconfronteerd met informatie die hem via de officiële wegen nog niet bereikt hadden.

Het niet functioneren van de sluizen blijkt geen technisch probleem, maar het ontbreken van sluiswachters. Tijdens de discussies ontstonden interessante ideeën die Sondrejoe verder wil uitwerken. Het nieuw aan te leggen voetbalstadion van Albina kan geen vooortgang vinden, omdat het perceel te laag is en er zeker tonnen zand nodig zijn om het op te hogen. Kartodikromo stelde voor om het zand uit de rivier op te spuiten. "Daarmee is de rivier uitgediept en heeft de bestuursdienst ook de mogelijkheid om zand te verkopen en inkomsten te genereren.

- Hugo den Boer

Geen opmerkingen: