vrijdag 25 juli 2008

Commewijne krijgt sociaal-economische boulevard (de Ware Tijd - 25/07/08)


Paramaribo - Binnen enkele maanden zal in het district Commewijne een begin worden gemaakt met de bouw van een boulevard, die zowel een sociaal als economisch karakter zal hebben.

Het gaat hier om een particulier initiatief van de ondernemer Dew Makhan, die zelf geboren is te Nieuw-Amsterdam in Commewijne. De boulevard komt te staan aan de rivier op de plek die bij de districtsbewoners bekend staat als 'Kabel' te Nieuw-Amsterdam. De bouw van de boulevard zal haast simultaan verrijzen met de bouw van de Commewijne-dijk.

Hiervoor heeft de ondernemer afstemming gepleegd met de dijkenbouwer NMO-vervat. Daarnaast is volgens Makhan het plan voorgelegd aan de ministers Rick van Ravenswaay van Planning en Ontwikkelingssamenwerking en Ganeshkumar Kandhai van Openbare Werken, die er zeer ingenomen over zijn. Volgens de ondernemer, die al langer dan 35 jaar woont in Nederland, heeft hij ruim negen jaar geleden bij de aankoop van het terrein, het plan al voorgelegd aan districtscommissaris Humphrey Soekimo van Commewijne, die hem alle ondersteuning heeft toegezegd.

“Het gaat bij mij in de eerste plats niet om rijk te worden van dit project, maar om iets te doen voor mijn district en het land”, zegt Makhan. Hij legt uit dat naast ontspanningsruimten en recreatie, zoals een fitnesszaal, zwembad en speeltuinen, er ook ruimte zal worden ingebouwd voor restaurants en units voor bedrijven die er handel willen bedrijven. Volgens hem zijn er in Nederland al bedrijven die belangstelling hebben getoond.

Makhan zegt dat vooral voor de bewoners in de directe omgeving zoals Voorburg, Nieuw-Amsterdam en de rest van Commewijne, maar ook voor het toerisme in het algemeen, dit een hele goede ontwikkeling zal zijn. De ondernemer zegt dat in de ontspanningsruimte veel pina-hutten geplaatst zullen worden. Dit materiaal zal vanuit Indonesië worden overgevlogen, omdat het daar kant-en-klaar wordt geleverd en een langere levensduur heeft. Dit omdat het enigszins van kunst is gemaakt en goedkoper is. De bedoeling is dat het materiaal al over zes maanden in Suriname is. Makhan heeft al afstemming gepleegd met het platform 'Nieuw Amsterdam' over dit plan.

- Wilfred Leeuwin
Ik heb een sterk vermoeden dat de heer Makhan geen architect heeft geraadpleegt bij het ontwerp van zijn boulevard...

Geen opmerkingen: