vrijdag 11 juli 2008

Woningen van de Kankerstichting - Snel, goedkoop en makkelijk (de Ware Tijd - 10/07/08)

Verschillende particuliere organisaties helpen mee de woningnood te bestrijden.

Zo ook de stichting Kankerbestrijding. Deze probeert samen met de stichting Oncologisch Instituut Suriname het huisvestingsprobleem van verpleegkundigen, gezondheidswerkers en kankerpatiënten te verlichten.

Een van de doelen van de stichting Kankerbestrijding is de stress van het ontberen van een eigen huis te verlichten.

“Kankerbestrijding is veel meer dan alleen de ziekte behandelen in een ziekenhuis”, zegt Raymond Chin Afo, voorzitter van de stichting Kankerbestrijding. Volgens hem moet de ziekte vooral preventief worden benaderd. “Onze doelstelling is kankerbestrijding. Maar als de stress van de kankerpatiënten en hun verzorgsters niet wordt opgelost, blijft er een stress. En dat is een van de voornaamste oorzaken van kanker.

Hierdoor gaat de weerstand van je lichaam achteruit en kan de kanker ergere vormen aannemen. Daarom willen wij voor de verpleegkundigen, de gezondheidswerkers en de patiënten, zélf de woningnood ledigen. Zo hebben ze ook minder kans op kanker. En dat is de waarheid.” In de praktijk blijkt dat ook politieagenten, leerkrachten en andere woningzoekenden de stichting hebben benaderd voor een kavel en goedkope woning. “Wij hebben honderden aanvragen binnengehad.”

De stichting heeft 200 kavels van zo’n 450 vierkante meter, op de kruising van de Bommaweg en de Weg naar Kriola, op Welgedacht A. Zeven woningen hebben zij daar al gebouwd, tussen de 40 en 200 vierkante meter groot. Omdat de vraag naar de woningen - die gemiddeld euro 18.000,- kosten - zo groot is, werkt de stichting aan een tweede project. De kavels worden met woning verkocht en gefinancierd.

“Onze woningen zijn aantrekkelijk en goedkoop. Ook is het mogelijk om een hypotheek te krijgen. Dat is een van de grootse problemen, het niet hebben van een voorschot om een huis te huren of te kopen. En met de hoge olieprijzen en de inflatie, is het nu nog moeilijker om een huis te bouwen met het loon dat men tegenwoordig verdient”, zegt Chin Afo.

De woningen die de stichting bouwt zijn niet van hout, omdat dit te duur is. Ook moet je het doorlopend vervangen en onderhouden. De woningen van de stichting hebben een legering van aluminium en galvaan. “Dit materiaal is duurzaam, heeft weinig onderhoud nodig en is van goede kwaliteit. De prijs ervan is veel lager dan van het materiaal dat wij tot nu toe bij het van bouwen van huizen hebben gebruikt”, verzekert Chin Afo.

De deuren, ramen, alles komt uit het buitenland omdat het hier nog niet kan worden gefabriceerd. “Maar het zijn géén prefab-woningen”, benadrukt Chin Afo. Wel worden bepalende onderdelen op afmeting besteld. “Die onderdelen zijn wel prefab, maar dat is maar tien procent van de totale woning.”

De woningen zijn brand- en stormvrij. “Kijk naar het aantal woningen dat de laatste tijd is afgebrand. Het is dus verstandig om voor zo’n woning te kiezen. Ook eist het weinig onderhoud. Het is al geverfd en de verf is geïmpregneerd, waardoor hij er ook niet afgaat. Laten we eerlijk zijn, wij Surinamers doen weinig aan onderhoud.

Dus als het niet hoeft, is het slim en verstandig voor zo’n woning te kiezen. En het is ook veel goedkoper. Bovendien is de levensduur van een dergelijk dak boven je hoofd veel langer. En het zijn groeiwoningen, je kunt ze dus makkelijk en snel uitbreiden. Het enige wat je moet doen, is het af en toe een wasbeurt geven.”

De woningen kunnen binnen drie weken worden opgezet. Op aanvraag bouwt de stichting ook huizen voor mensen die al een perceel hebben.


- Afra Accord
Hi-tech, goedkope woningen voor goede gezondheid (de Ware Tijd - 28/04/08)

Geen opmerkingen: