donderdag 31 juli 2008

Studenten NHAA presenteren Scale to fit (de Ware Tijd - 31/07/2008)

Paramaribo - Studenten van de Nola Hatterman Art Academy laten hun dessins in vormgeving en architectuur zien in de expositie Scale to fit. Op 5 augustus is op het complex van de school te zien wat de studenten de afgelopen zes weken hebben geleerd van Sander Moerman en Nienke Sybrandy, docenten van de Gerrit Rietveld Academy.

De studenten hebben door middel van ‘freestyle’ printing dessins ontworpen. De dessins ontstonden vanuit een observatie naar natuurlijke vormen en een zelfontworpen plant die hun karakter weergeeft. De dessins representeren de student en dienen tevens als bekleding voor het ‘Nola Hatterman atelierpaviljoen’. Het ontwerpen van het paviljoen dient als onderzoek voor een toekomstige atelierruimte en expositieruimte verbonden aan de Nola Hatterman Art Academy. De studenten kregen de opdracht te onderzoeken hoe optimaal gebruik te maken van locatie, ruimte en vorm.

Het fictieve paviljoen zal worden geplaatst in de tuin van de Nola Hatterman Art Academy. Door gebruik van deze locatie dient het paviljoen tevens als 'magneet' voor de Nola Hatterman Art Academy en kan het instituut zich meer profileren als kunstbroedplaats voor Suriname. Alle ontwerpen en studies zullen tijdens de expositie worden getoond in de Nola Hatterman Art Academy, Fort Zeelandia complex.

maandag 28 juli 2008

De Monumenten Poster

Hierboven kunt u de langverwachte monumenten poster, ontworpen door Aimée de Back van Atlantic Architects, in het klein bekijken. Het is verkrijgbaar bij Vaco en Sanousch Books voor 8 euro.

vrijdag 25 juli 2008

Commewijne krijgt sociaal-economische boulevard (de Ware Tijd - 25/07/08)


Paramaribo - Binnen enkele maanden zal in het district Commewijne een begin worden gemaakt met de bouw van een boulevard, die zowel een sociaal als economisch karakter zal hebben.

Het gaat hier om een particulier initiatief van de ondernemer Dew Makhan, die zelf geboren is te Nieuw-Amsterdam in Commewijne. De boulevard komt te staan aan de rivier op de plek die bij de districtsbewoners bekend staat als 'Kabel' te Nieuw-Amsterdam. De bouw van de boulevard zal haast simultaan verrijzen met de bouw van de Commewijne-dijk.

Hiervoor heeft de ondernemer afstemming gepleegd met de dijkenbouwer NMO-vervat. Daarnaast is volgens Makhan het plan voorgelegd aan de ministers Rick van Ravenswaay van Planning en Ontwikkelingssamenwerking en Ganeshkumar Kandhai van Openbare Werken, die er zeer ingenomen over zijn. Volgens de ondernemer, die al langer dan 35 jaar woont in Nederland, heeft hij ruim negen jaar geleden bij de aankoop van het terrein, het plan al voorgelegd aan districtscommissaris Humphrey Soekimo van Commewijne, die hem alle ondersteuning heeft toegezegd.

“Het gaat bij mij in de eerste plats niet om rijk te worden van dit project, maar om iets te doen voor mijn district en het land”, zegt Makhan. Hij legt uit dat naast ontspanningsruimten en recreatie, zoals een fitnesszaal, zwembad en speeltuinen, er ook ruimte zal worden ingebouwd voor restaurants en units voor bedrijven die er handel willen bedrijven. Volgens hem zijn er in Nederland al bedrijven die belangstelling hebben getoond.

Makhan zegt dat vooral voor de bewoners in de directe omgeving zoals Voorburg, Nieuw-Amsterdam en de rest van Commewijne, maar ook voor het toerisme in het algemeen, dit een hele goede ontwikkeling zal zijn. De ondernemer zegt dat in de ontspanningsruimte veel pina-hutten geplaatst zullen worden. Dit materiaal zal vanuit Indonesië worden overgevlogen, omdat het daar kant-en-klaar wordt geleverd en een langere levensduur heeft. Dit omdat het enigszins van kunst is gemaakt en goedkoper is. De bedoeling is dat het materiaal al over zes maanden in Suriname is. Makhan heeft al afstemming gepleegd met het platform 'Nieuw Amsterdam' over dit plan.

- Wilfred Leeuwin
Ik heb een sterk vermoeden dat de heer Makhan geen architect heeft geraadpleegt bij het ontwerp van zijn boulevard...

DC Marowijne maakt gebruik van kennis studenten Delft (de Ware Tijd - 19/07/08)

ALBINA - Districtscommissaris (dc) Theo Sondrejoe maakt de komende maanden gretig gebruik van de kennis van vijf studenten van de Technische Universiteit Delft.

De studenten hebben in samenwering met Stichting Onderwijs Ontwikkeling Marowijne (STOOM) een afstudeeropdracht om een ontwikkelingsplan voor Moengo op te stellen, omdat er binnenkort grote veranderingen in het gebied zullen optreden door het sluiten van de bauxietmijn. De studenten laten zich volgen op internet via website projectgroepmoengo.nl.

Zij staan op het punt de studie Civiele Techniek af te ronden en willen de opgedane kennis delen met de lokale bevolking en overheden. In samenwerking met de Bestuursdienst van Moengo wordt een ontwikkelingsplan gemaakt. De studenten kijken naar de inrichting van het landschap en het vormgeven van belangrijke zaken zoals het vliegveld, de haven, het stadion en de infrastructuur. Er zal een aantal voorontwerpen worden gemaakt van bruggen en aanmeersteigers.

De dc bracht de studenten naar Albina om hun mening te vragen over het ontwateringsprobleem. Desgevraagd geeft Sondrejoe aan dat hij, naast de inspanningen van het ministerie van Openbare Werken, zelf ook meer inzicht en kennis krijgt van de inzichten van de studenten en op zoek kan gaan naar externe donoren. Ook aannemer Soleiman Kartodikromo nam deel aan de excursie. Hij is goed op de hoogte van de waterhuishouding van Albina en verantwoordelijk voor de laatste grote schoonmaak van trenzen en versterking van sluizen.

De studenten zien de problemen voor het eerst en spuien veel ideeën die technisch de oplossing betekenen, maar in praktijk niet altijd uitvoerbaar zijn vanwege conflicterende belangen en/of financiële beperkingen. Student Robbin Sluijsmans merkt spontaan op dat het hem opvalt dat er geen of slecht onderhoud wordt gepleegd aan de civiele kunstwerken.

Voor de dc was het bezoek aan Albina temeer interessant, omdat hij soms werd geconfronteerd met informatie die hem via de officiële wegen nog niet bereikt hadden.

Het niet functioneren van de sluizen blijkt geen technisch probleem, maar het ontbreken van sluiswachters. Tijdens de discussies ontstonden interessante ideeën die Sondrejoe verder wil uitwerken. Het nieuw aan te leggen voetbalstadion van Albina kan geen vooortgang vinden, omdat het perceel te laag is en er zeker tonnen zand nodig zijn om het op te hogen. Kartodikromo stelde voor om het zand uit de rivier op te spuiten. "Daarmee is de rivier uitgediept en heeft de bestuursdienst ook de mogelijkheid om zand te verkopen en inkomsten te genereren.

- Hugo den Boer

woensdag 16 juli 2008

Buurtbewoners bieden verkavelaar petitie aan (de Ware Tijd - 16/07/08)

PARAMARIBO — Ruim 80 buurtbewoners van de wijk Morgenstond zijn het helemaal niet eens met de nieuwe Chinese winkel die is verrezen aan de Pakanistraat.

Het gebouw is, menen de bewoners, op een geheel niet passende wijze tussen de reguliere woningen gebouwd. Volgens hen staat in al de koopovereenkomsten die zij hebben gesloten met de Nationale Bemiddelingsmaatschappij (NBM) en Morgenstond NV, dat de wijk een woonwijk zou blijven met een beperkt aantal winkels op vastgestelde locaties. Dit is ook benadrukt door de verkavelaars tijdens de voorlichting bij de koop van de percelen. De bewoners hebben de vorige week een petitie aangeboden aan de NBM.

In de brief verwijten zij de verkavelaars afbreuk te doen aan gemaakte afspraken met hen en dat gewekte verwachtingen niet worden nagekomen. Bovendien wordt afbreuk gedaan aan het woongenot in de wijk, schrijven de buurtbewoners. Zij vragen zich af hoeveel winkels nu nog zullen volgen in hun woonwijk en wat de NBM en Morgenstond NV van plan zijn te doen aan het voorkomen van de wildgroei van winkels in de buurt. Bij het uitblijven van gepaste maatregelen dreigen de gedupeerden en belanghebbenden zich te wenden tot de rechter. Dit zeggen zij te doen om hun belang veilig te stellen en de nakoming van de gewekte verwachtingen op Morgenstond via een dwangsom af te dwingen.

Volgens NBM-directeur Ramon Kensenhuis hebben de buurtbewoners via de vorige eigenaar het perceel gekocht en heeft zijn bedrijf op geen enkele manier bemoeienis met de ontstane situatie. “De vorige eigenaar had eerst ons bezocht, maar wij verlenen geen vergunning om daar, anders dan wij in ons kettingbeding hebben, een woonhuis op te zetten. Bij verkoop hebben we een kettingbeding waarin staat dat het niet is toegestaan het woonhuis op te zeggen. Degene die ontheffing kan geven is de districtscommissaris van Paramaribo-Noord”, zegt Kensenhuis. Intussen hebben de bewoners de petitie doorgestuurd naar hun advocaat, Ben Halfhide. Hij zegt aan de krant de zaak nog niet goed te hebben doorgenomen. “Ik zal contact moeten opnemen met mijn cliënt om een besluit te nemen”, aldus Halfhide.

Volgens Rudy Strijk, dc van Paramaribo-Noord, is de vergunning tot het opzetten van een supermarkt door hem uitgegeven daar hij de bevoegdheid daartoe heeft. “Ik vraag me af wie ertegen is, want voordat ik toestemming geef, doe ik eerst een buurtonderzoek. Hieruit heb ik geen negatieve reacties van de buurtbewoners gehad”, zegt Strijk. Volgens hem ziet men er tegenwoordig ook van af dat in een woonwijk alleen huizen moeten staan.

Louis Comvalius, buurtbewoner, is verbaasd over de reactie van Strijk. “Als je onderzoek doet, begin je allereerst met de mensen die naast het te bouwen pand wonen. De ruim 80 handtekeningen die zijn verzameld, bevatten zelfs bewoners van achter, voor en naast de winkel. Dus ik vraag mij af waar de dc zijn onderzoek heeft gedaan.” Comvalius ziet graag dat de dc zijn onderzoeksgegevens prijsgeeft. Zodat we kunnen zien dat het is gegaan zoals hij zegt”, aldus Comvalius.

- Lia Tjong Akiet

maandag 14 juli 2008

Zanjabil Ali best Academic Student 2008 (de Ware Tijd - 14/07/08)

Paramaribo - “De universiteit heeft de grootste concentratie aan intelligentie in Suriname. Uit deze concentratie moeten vooral beleidsmakers putten.”

Dit statement maakte Zanjabil Ali, de nieuwbakken Best Academic Student 2008 vrijdagavond in het University Guesthouse aan de Leysweg tijdens een spreek contest. Het thema voor de avond was, ‘40 jaar AdeKUS, de plaats van de universiteit in onze natie als vooraanstaand wetenschappelijk onderzoeksinstituut’. De activiteit is georganiseerd in het kader van het 40-jarig bestaan van de Anton de Kom universiteit van Suriname.

De tweede plaats werd veroverd door Mahindra Jokil, derde werd Angala Ramdjielal, terwijl op de vierde en vijfde plaats respectievelijk Samoor Wongosoredjo en Sosja Pinas zijn geëindigd. In zijn maidenspeech gaf Ali het belang aan van de participatie van de universiteit aan het nemen van besluiten door beleidsmakers. Hij benadrukte dat de universiteit als een planbureau moet fungeren bij het opstellen van het Meerjaren Ontwikkelingsprogramma (MOP). Dit gebeurt volgens Ali helaas niet. Als winnaar kreeg hij mee naar huis de wisseltrofee, een eigendomstrofee, een laptop en een boeket.

“Wij studenten worden ons steeds beter bewust van de plaats die wij behoren in te nemen in onze samenleving”, zegt Nashreen Ilahibaks, voorzitter van de commissie die het contest heeft georganiseerd. “Met dit contest proberen wij de betekenis van de universiteit aan te geven en te benadrukken binnen de samenleving. Velen zien de universiteit als een plek waar je alleen komt om te studeren. Maar het is veel meer”, aldus Ilahibaks.

Gedurende zes weken hebben de tien deelnemers spreek- en presentatietechnieken geleerd van Harry Mungra. Voorts hebben zij verschillende bezoeken gebracht aan onderzoeksinstituten.

-
Lesda Pelswijk

zaterdag 12 juli 2008

Stadsproject Antwerpen-Paramaribo

Bezoek levinkynch.be voor meer informatie.

vrijdag 11 juli 2008

Controle bouwsector nog altijd zoek (de Ware Tijd - 11/07/08)

Paramaribo - Ondanks vele protesten vanuit de Algemene Aannemers Vereniging in Suriname (AAV), blijft de controle op de bouwsector ondermaats en is er nog altijd sprake van een scheve verhouding.

Dit zei AAV-voorzitter Anthony Wong gisteren in gesprek met de Ware Tijd. Terwijl het voor Surinaamse aannemers soms jaren kan duren eer zij in aanmerking komen voor een vergunning – door allerlei bureaucratische obstakels – lukt buitenlandse maatschappijen vanuit onder meer Nederland en Azië vaak wel binnen een mum van tijd de nodige bescheiden te verkrijgen. “Dit terwijl sommigen niet eens de taal kunnen spreken,” aldus Wong.

Een ander probleem is dat terwijl lokale aannemers gebonden zijn aan tal van wettelijke verplichtingen, deze niet in acht worden genomen door de buitenlanders. En hiertegen wordt vaak ook niet opgetreden. Een bijzondere ontwikkeling is de trend van de laatste jaren is waarbij steeds meer Aziaten werk contracteren. Er is volgens Wong wel voldoende werkgelegenheid in Suriname door de constructieboom. Hierdoor is nog geen noemenswaardige sprake van broodverlies.

Hij geeft wel toe dat de Aziaten, voornamelijk Chinezen, in staat zijn veel goedkoper te bouwen, maar schrijft dit toe aan de lage lonen die worden betaald aan de Chinezen arbeiders. Doordat zij vaak geen lasten in Suriname hebben, zoals het onderhoud van een huishouden, zijn buitenlandse arbeiders al gauw tevreden met het loon dat ze krijgen. Wong waarschuwt dat als verscherping van de controle uitblijft, niet alleen de bouwsector, maar ook andere sectoren zullen lijden. “Dan zal het volk brodeloos worden.

En om dat te compenseren zal iedereen voor de overheid moeten gaan werken,” aldus Wong. De AAV heeft volgens hem deze problemen meerdere malen aangekaart bij de overheid “maar dat is aan dovenmans deur geklopt.” Een voorstel is dat bij alle bouwprojecten er ergens een bord wordt geplaatst waar duidelijk staat wie de opdrachtgever en aannemer zijn, met een kopie van de vergunning en bouwtekening. “Daardoor wordt de controle een stuk makkelijker,” aldus de AAV-voorzitter.

- Eliézer Pross

Woningen van de Kankerstichting - Snel, goedkoop en makkelijk (de Ware Tijd - 10/07/08)

Verschillende particuliere organisaties helpen mee de woningnood te bestrijden.

Zo ook de stichting Kankerbestrijding. Deze probeert samen met de stichting Oncologisch Instituut Suriname het huisvestingsprobleem van verpleegkundigen, gezondheidswerkers en kankerpatiënten te verlichten.

Een van de doelen van de stichting Kankerbestrijding is de stress van het ontberen van een eigen huis te verlichten.

“Kankerbestrijding is veel meer dan alleen de ziekte behandelen in een ziekenhuis”, zegt Raymond Chin Afo, voorzitter van de stichting Kankerbestrijding. Volgens hem moet de ziekte vooral preventief worden benaderd. “Onze doelstelling is kankerbestrijding. Maar als de stress van de kankerpatiënten en hun verzorgsters niet wordt opgelost, blijft er een stress. En dat is een van de voornaamste oorzaken van kanker.

Hierdoor gaat de weerstand van je lichaam achteruit en kan de kanker ergere vormen aannemen. Daarom willen wij voor de verpleegkundigen, de gezondheidswerkers en de patiënten, zélf de woningnood ledigen. Zo hebben ze ook minder kans op kanker. En dat is de waarheid.” In de praktijk blijkt dat ook politieagenten, leerkrachten en andere woningzoekenden de stichting hebben benaderd voor een kavel en goedkope woning. “Wij hebben honderden aanvragen binnengehad.”

De stichting heeft 200 kavels van zo’n 450 vierkante meter, op de kruising van de Bommaweg en de Weg naar Kriola, op Welgedacht A. Zeven woningen hebben zij daar al gebouwd, tussen de 40 en 200 vierkante meter groot. Omdat de vraag naar de woningen - die gemiddeld euro 18.000,- kosten - zo groot is, werkt de stichting aan een tweede project. De kavels worden met woning verkocht en gefinancierd.

“Onze woningen zijn aantrekkelijk en goedkoop. Ook is het mogelijk om een hypotheek te krijgen. Dat is een van de grootse problemen, het niet hebben van een voorschot om een huis te huren of te kopen. En met de hoge olieprijzen en de inflatie, is het nu nog moeilijker om een huis te bouwen met het loon dat men tegenwoordig verdient”, zegt Chin Afo.

De woningen die de stichting bouwt zijn niet van hout, omdat dit te duur is. Ook moet je het doorlopend vervangen en onderhouden. De woningen van de stichting hebben een legering van aluminium en galvaan. “Dit materiaal is duurzaam, heeft weinig onderhoud nodig en is van goede kwaliteit. De prijs ervan is veel lager dan van het materiaal dat wij tot nu toe bij het van bouwen van huizen hebben gebruikt”, verzekert Chin Afo.

De deuren, ramen, alles komt uit het buitenland omdat het hier nog niet kan worden gefabriceerd. “Maar het zijn géén prefab-woningen”, benadrukt Chin Afo. Wel worden bepalende onderdelen op afmeting besteld. “Die onderdelen zijn wel prefab, maar dat is maar tien procent van de totale woning.”

De woningen zijn brand- en stormvrij. “Kijk naar het aantal woningen dat de laatste tijd is afgebrand. Het is dus verstandig om voor zo’n woning te kiezen. Ook eist het weinig onderhoud. Het is al geverfd en de verf is geïmpregneerd, waardoor hij er ook niet afgaat. Laten we eerlijk zijn, wij Surinamers doen weinig aan onderhoud.

Dus als het niet hoeft, is het slim en verstandig voor zo’n woning te kiezen. En het is ook veel goedkoper. Bovendien is de levensduur van een dergelijk dak boven je hoofd veel langer. En het zijn groeiwoningen, je kunt ze dus makkelijk en snel uitbreiden. Het enige wat je moet doen, is het af en toe een wasbeurt geven.”

De woningen kunnen binnen drie weken worden opgezet. Op aanvraag bouwt de stichting ook huizen voor mensen die al een perceel hebben.


- Afra Accord
Hi-tech, goedkope woningen voor goede gezondheid (de Ware Tijd - 28/04/08)

donderdag 10 juli 2008

Trottoirs en parkeerplaatsen binnenstad krijgen grote beurt (de Ware Tijd - 19/06/08)

Paramaribo - Ruim 9000 vierkante meters aan trottoirs en parkeerplaatsen in de binnenstad krijgen nieuwe tegels en/of straatstenen. De opdrachtgever is de Wegenautoriteit Suriname.

Twee aannemers voeren de werkzaamheden uit die momenteel gaande zijn aan de Malebatrumstraat. Volgens Umesh Anroedh, voorman van een van de aannemingsbedrijven, moeten de werkzaamheden binnen zes maanden zijn uitgevoerd. Het werk is twee weken geleden gestart. “Nu zijn we aan het werk in de Malebatrumstraat, daarna volgen de Henck Arronstraat en de Tourtonnelaan. Veel burgers die de krant sprak zijn enthousiast over deze ontwikkeling. Veel burgers, maar ook toeristen klagen al jaren over de slechte staat waarin de trottoirs in de binnenstad verkeren.

Alma Abisoina, parkeerwachter in de Malebatrumstraat, zegt dat de vraag naar betere trottoirs al zeven jaar geleden werd gesteld. Hij is verheugd dat er eindelijk “iets’ wordt gedaan. Vooral de vele rioolputten zonder deksel zijn voor veel burgers een doorn in het oog. Abisoina: “In de Maagdenstraat zit er een enorm diepe put in het trottoir. Dit probleem is opgelost door een stok in de kuil te steken. Het is gewoon levensgevaarlijk. Dus het stemt me tevreden dat er eindelijk iets aan de erbarmelijke staat van onze trottoirs wordt gedaan.” Enkele hoofdstraten, waaronder de Maagden- Jodenbree- en Steenbakkerijstraat zullen in een groot ontwateringsproject van het ministerie van Openbare Werken worden aangepakt. Deze straten zullen helemaal worden heringericht, waarbij ook bomen zullen worden geplant. Het project moet later dit jaar aanvangen.

Terwijl de trottoirs een nieuwe betegeling krijgen, worden parkeerplaatsen afgebakend met posten en ander materiaal. Toch zijn er burgers die klagen over de werkzaamheden. “Ons harde werk wordt niet altijd in dank afgenomen. Mensen die hinder ondervinden van het werk, roepen ons wel iets toe”, klaagt Anroedh.

- Coralie Decoene