dinsdag 19 augustus 2008

Buurtmanager hekelt particuliere parkeerplaatsen (de Ware Tijd - 19/08/08)

Paramaribo - Buurtmanager Kishopersad Gangaram Panday hekelt het beleid van het districtscommissariaat dat toestemming aan handelaren geeft om publieke parkeerplaatsen tot particuliere parkeerhavens te maken.

In de Malebatrumstraat heeft de toenmalige districtscommissaris Rudi Vyent aan Datsun Suriname vrijwel de helft van de Malebatrumstraat tot tientallen meters om de hoek van de Wagenwegstraat, vergunning verleend om naar eigen behoefte ‘no parking' borden te plaatsen. “Hoe gaan we het parkeerprobleem in de binnenstad dan oplossen”, verzucht Gangaram Panday.

Ook bruingoedwinkel Nurmohamed Bechan heeft vorige maand een strook van bijkans twaalf meter voor eigen gebruik beschikbaar gehad en kinderwinkel Nikita mag zes meter uit de openbare parkeerstrook voor zichzelf houden. In juni had de buurtmanager de door Nikita geplaatste borden in beslag genomen, na ettelijke keren het bedrijf gewaarschuwd te hebben deze verwijderen. De winkeleigenaar kon toen wel een aanvraagstrook, maar geen vergunning overleggen. Echter bleek de winkel gisteren wel over een vergunning te beschikken gedateerd 30 mei. Onbegrijpelijk is het ook voor de Motor Surveillance Dienst van de politie - die de dc adviseert - dat Vyent aan Nikita toch vergunning verleende om een reclamebord midden op de parkeerplaats te bouwen.

Grote narigheid verwacht Gangaram Panday bij het operationeel gaan van fastfoodgigant Burger King aan het Kerkplein, in een omgeving waar het parkeerprobleem nu reeds nijpend is en waar de buurt het karakter van businesscenter heeft. De voorgenomen ‘drive-thru’ zal op de hoek van de Heerenstraat en het Kerkplein voor een enorme verkeersopstopping zorgen, en er worden nog eens 12 parkeerplaatsen ingeruimd. Steeds meer openbare parkeerhavens worden particulier terrein, terwijl aan eigenaren van nieuwe panden niet de voorwaarde wordt opgelegd dat zij voor parkeerruimte van hun klanten moeten zorgen.

Zo krijgen bedrijven ook toestemming om de openbare parkeerplaatsen weg te maken, door een stoep tot aan de rijbaan op te trekken. Van hun eigen privé terrein maken ze dan betaalde parkeerhavens en profiteren zo van het gecreëerde parkeerprobleem. “Moeten we nog klagen dat we geen parkeerplaatsen hebben”, vraagt Gangaram Panday zich af. De huidige dc van Paramaribo Noord-Oost Rudi Vyent kon vanwege verlof nog geen uitleg geven over het beleid van het commissariaat.


- Fenny Zandgrond

Geen opmerkingen: