Paramaribo - Vele verzoeken tot adequate beveiliging van de directie van Bruynzeel ten spijt is het bedrijf leeggeplunderd door koperdieven. Daarnaast blijft het op tijd uitbetalen van de arbeiders een probleem. Intussen is de nieuwe koers van het bedrijf bekend: het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) wil draagvlak zoeken voor een nieuw begin van het staatsbedrijf.
“Het heeft geen zin meer om betere bewaking te zetten. Alle koper is al weg, de kabels die naar de machines lopen en de elektrische kasten van de machines zijn allemaal ontmanteld”, vertelde Bruynzeel-directeur Patrick Peneux gisteren in gesprek met de krant. Meerdere verzoeken om militaire of politionele beveiliging te laten plaatsen bij het staatsbedrijf zijn gebleken voor de ganzen preken te zijn. “Wij zijn onderbezet en worden dagelijks geconfronteerd met diefstal van koper, machines en elektrische installaties. De mannen komen zelfs bewapend overdag, waardoor je weinig kan doen”, zeggen dienstdoende bewakers. Samen met meer dan vijfhonderd arbeiders en gepensioneerden van het bedrijf zijn ook zij de afgelopen twee maanden niet uitbetaald.
Het enige dat nog te redden valt, is volgens Peneux het administratiekantoor waar er al maatregelen zijn getroffen. Voor wat de uitbetaling van de honderden arbeiders en gepensioneerden betreft, zegt de directeur dat het nog altijd om een bureaucratisch oponthoud gaat tussen de ministeries van RGB en Financiën. De achterstallige betalingen zullen alsnog plaatsvinden, belooft hij.
Peneux zegt dat hij verder heeft vernomen van een beleidsmedewerker van het ministerie van RGB dat gekozen is om een doorstart te maken met het bedrijf hoewel er nog geen officiële mededeling daarover is gedaan. Bruynzeel wordt doorgestart in een nieuwe vorm met een nieuwe bedrijfsnaam, logistiek en bedrijfsplan.
“De oude Bruynzeel Houtmaatschappij Suriname (BHS) met oud materieel zal niet worden voortgezet”, aldus Peneux. RGB moet werken aan draagvlak voor het plan binnen de regering, terwijl er al opdracht is gegeven aan een accountantskantoor en bosbouwdeskundigen om een plan samen te stellen dat vanaf de doorstart tot privatisering zal omvatten. De laatste poging tot privatisering van het bedrijf in 2006 is mislukt, toen een Belgisch/Nederlandse concern verregaande afspraken had met de regering. Na intensieve onderhandelingsrondes is de deal afgeblazen, mede door hevig politiek verzet.
- Eliézer Pross
woensdag 13 augustus 2008
Geplunderde Bruynzeel krijgt nieuwe start (de Ware Tijd - 13/08/08)
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten