donderdag 14 augustus 2008

Presentatie Monumentenkaart Paramaribo (de Ware Tijd - 14/08/08)

Paramaribo - De Monumentenkaart van Paramaribo wordt donderdag gepresenteerd in de exporuimte tegenover Fort Zeelandia. Het eerste exemplaar wordt aangeboden aan minister Edwin Wolf van Onderwijs en Volksontwikkeling.

Daarna volgt een korte presentatie van het Monumenten Educatie Project, dat momenteel in voorbereiding is. De Monumentenkaart is een uitvouwbare kaart met foto’s van alle 229 beschermde monumenten, een stadsplattegrond met de locaties van die monumenten, informatie over de historie van de stad en het gebouwde erfgoed in het Nederlands en Engels. Het Monumenten Educatie Project wil bijdragen aan de ontwikkeling en geestelijke verrijking van het kind en is ook bedoeld ter vergroting van de belangstelling en waardering voor het gebouwde erfgoed in Paramaribo.

In Paramaribo staan 240 gebouwen op de monumentenlijst. Een groot deel daarvan bevindt zich in de binnenstad, die sinds 2002 het predikaat Unesco Wereld Erfgoed draagt. Het Monumenten Educatie Project is gericht op leerlingen van de lagere scholen en zal beschikbaar zijn voor alle zesdeklassers. Aan alle scholen wordt een Monumenten Pakket aangeboden. Dat bevat een instructie voor docenten, een vertaalde versie van de Unesco World Heritage Education Kit, een monumentenposter en een monumentenkaart en een uitnodiging voor de Educatieve Monumenten Speurtocht.

De Educatieve Monumenten Speurtocht Paramaribo is een aanvulling op de geschiedenislessen en is gericht op kennisoverdracht. Via een wandeling langs belangrijke monumenten komen de leerlingen spelenderwijs meer te weten over de historie van de stad. De leerlingen gaan op zoek naar details van gebouwen, zoals ramen, deuren, daken en ornamenten en ontdekken bij welke monumenten die details horen.

Verder is er een korte film over het gebouwde erfgoed in Suriname in voorbereiding. De film neemt de kijker mee naar binnen in de beroemde kathedraal en andere belangrijke gebouwen die voor het publiek gesloten zijn. In het projectteam zitten onder anderen Aimée de Back, architect en monumentendeskundige, onderwijsdeskundige Mahieda Joemmanbaks en fotografe Hester Jonkhout. De film is een coproductie van Stichting Full Moon / Atlantic Architects en de regisseur is Tie van der Horst.

Geen opmerkingen: