vrijdag 15 augustus 2008

Nieuwe politiebureaus onpraktisch (de Ware Tijd - 15/08/08)

Paramaribo - Zowel de nieuwe politiepost Houttuin als de in aanbouw zijnde te Santodorp zijn onpraktisch gebouwd.

Houttuin is reeds operationeel maar kan vanwege de slechte beveiliging nog geen arrestanten herbergen. Speciale faciliteiten voor personen met een lichamelijke beperking ontbreken en de ventilatie in cruciale ruimtes laat zeer te wensen over.

Onderdirecteur Bouwkundige Werken van het ministerie van Openbare Werken (OW), Vijay Chotkan, legt uit dat functionarissen van het Korps Politie het ontwerp wel hebben bestudeerd en enkele keren de bouwwerkzaamheden hebben bijgewoond. Echter heeft OW hun kanttekeningen nimmer op schrift ontvangen waardoor deze niet konden worden meegenomen. De mogelijkheid staat nog open om de gewenste aanpassingen te doen, meent hij. Deze twee politieposten hebben hetzelfde modern en aantrekkelijk ontwerp. Grote ramen bieden een goede instroom van wind. Echter hebben de toiletten en keukens vanwege hun situering in het gebouw geen ventilatieopeningen. Te Houttuin staat een koffiezetapparaat werkeloos op het aanrecht, daar het vereiste stopcontact in de keuken ontbreekt. In de wachtkamer, die nu nog voorzien is van twee computers, ventilator, televisietoestel, radio en andere kleine elektrische apparaten, is één stopcontact aangebracht.

De cellen zijn direct tegenover twee administratieve ruimtes geplaatst, met gevaar voor geluidsoverlast en onaangename geuren voor het personeel. De spijlen aan de buitenkant van de cellen zijn te wijd uit elkaar geplaatst en makkelijk door te zagen. “Verdachten maken de hele dag vluchtplannen. Dat is het enige waaraan ze denken”, verzekert een agent. Ook de overkapping van ‘luchtruimte' – waar arrestanten elke dag een uurtje mogen ‘zonnen’ – ontbreekt. Bij post Houttuin gaat de traliedeur van deze kamer naar binnen open en vormt zodoende een trap voor criminelen. Uit ervaring weet de politie dat het aangebrachte prikkeldraad geen barrière vormt voor arrestanten op zoek naar de vrijheid.

Ongebruikelijk genoeg zijn – bij beide posten – voor de verlichting fluorescent lampen gebruikt terwijl de scherven van de buizen als wapen gebruikt kunnen worden om medegevangenen en eventueel agenten te verwonden. Een ander euvel te Houttuin is dat de cellen in de windrichting zijn gebouwd. Er is geen rekening gehouden met ‘geurtjes' die normaliter rondhangen bij bomvolle gevangenissen, en die richting de faciliteiten politiepersoneel kunnen uitwaaien en zorgen voor een onhoudbare situatie. Hoewel verwacht had kunnen worden dat de politie over voertuigen zou beschikken, ontbreken de garages op het grote terrein.

-
Fenny Zandgrond
Als ik mij niet vergis, werken er veel bouwkundigen van AdeK bij OW. Wat zegt het van de studie als er zulke slechte gebouwen worden ontworpen?

Geen opmerkingen: