maandag 4 augustus 2008

Jong Tjien Fa weet niets van illegale bouw Raleighvallen (de Ware Tijd - 02/08/08)

Paramaribo - RGB-minister Michael Jong Tjien Fa weet niets van illegale bouwactiviteiten bij Raleighvallen. Hij zegt daarover nog zijn licht te zullen opsteken bij Stinasu, die het natuurgebied voor de staat beheert.

In juni schreven touroperators een brief naar de Tourism Union of the Republic of Suriname (TOURS) waarin ze vermeende misstanden in de natuurreservaten aankaarten. TOURS zou de problemen met Stinasu moeten bespreken. Onder meer werden illegale bouwactiviteiten gsignaleerd op Ralleighvallen "gepleegd door Bronto Somohardjo en consortium, terwijl bestaande vervallen accommodatie niet wordt aangepakt".

Ook in andere reservaten, zoals Brownsberg, worden de faciliteiten niet onderhouden, vooral het sanitair, terwijl bezoekers, die veel geld neertellen, worden geconfronteerd met slechte matrassen en slecht servies. Daarnaast wordt het vuil niet regelmatig opgehaald.

De touroperators beklagen zich ook over het reserveringssysteem, dat onbetrouwbaar zou zijn. "Er worden vaak dubbele boekingen gepleegd, waardoor gasten in problemen komen met de vakantieplanning en toeroperators met claims worden geconfronteerd." Verder blijkt de enige goede accommodatie te Raleighvallen vaak niet beschikbaar te zijn, terwijl het leeg staat, en is deze in het hoogseizoen naar verluidt niet voor toeroperators toegankelijk. TOURS heeft op haar beurt de grieven voorgelegd aan de stichting Tourisme Suriname, maar in hoeverre de knelpunten al zijn opgelost, is onduidelijk.

Jong Tjien Fa geeft desgevraagd aan, dat het ministerie zich niet bemoeit met de dagelijkse gang van zaken bij Stinasu. Hij voegt eraan toe ook eerder te hebben vernomen dat door een particulier een lodge wordt neergezet te Raleighvallen en zegt te zullen natrekken wat er precies aan de hand is. De bewindsman stelt dat het ministerie voorstander is van natuurtoerisme, en alles in het werk zal stellen om dat ook te stimuleren.

- Ivan Cairo

1 opmerking:

Anoniem zei

Wie meer wil weten over het Surinaamse milieubeleid zou eens dit weblog kunnen bezoeken: http://sranan-news.blogspot.com. Dagelijks milieu gerelateerd nieuws uit Suriname!