donderdag 14 augustus 2008

Precamp South America: ‘Ons huis is snel en onderhoudsvriendelijk’ (de Ware Tijd - 14/08/08)

Photobucket

Je komt ze steeds vaker tegen, de mobiele cabins van Precamp South America. Als kantoorruimte, cambio of snackbar, en zelfs voor DSB- pinautomaten.


Alleen als woonhuis hebben we ze nog niet gezien, maar ook dáár blijken ze geschikt voor te zijn.

Het bouwen met ‘prefab’ componenten, is een jonge maar snel groeiende ontwikkeling in Suriname. “Prefab betekent dat je van tevoren bepaalde delen in de fabriek maakt, en die op locatie bij elkaar brengt”, legt Monique Waaldijk van Precamp South America NV uit.

“Het is voor Suriname een relatief nieuwe stijl van bouwen. We zijn begonnen in de mijnbouwsector, waar ze deze methode goed kunnen gebruiken. Zowel het onderhoudsvriendelijke materiaal als het lichte gewicht van de cabins zijn geschikt voor moeilijk begaanbare plekken in het binnenland. Maar de cabins worden nu zowel in de stad als buiten Paramaribo geplaatst. We zagen een behoefte en hebben er op ingespeeld”, zegt Waaldijk.

De meeste cabins zijn verkocht als kantoor, toiletruimte, wachtershuisje, lunchroom, keuken of vergaderruimte. Maar een paar worden ook als polikliniek en laboratorium gebruikt. Bovendien is Precamp nu bezig met het opzetten van een prefab-woning.

Het bedrijf dat in 2004 als een van de eerste prefabbedrijven in Suriname haar deuren open deed, zit dus niet stil. Waaldijk: “De officiële introductie van de woning moet nog plaatsvinden, maar het huis kan alvast worden bekeken op het terrein van Precamp aan de Copieweg.”

Het model is overigens wél al geïntroduceerd op Trinidad, en is daar heel goed ontvangen. Precamp heeft de opdracht gekregen van de overheid van Trinidad om een aantal huizen te bouwen en een universiteitsgebouw op te zetten.

“Het bouwen of kopen van een prefabwoning is meestal goedkoper dan een traditionele woning”, zegt Waaldijk. “Onze woning is tropenbestendig, koel en gemakkelijk in onderhoud. En vanwege de stalen constructie die we gebruiken, kunnen we de duurzaamheid garanderen. Bovendien is de bouwtijd korter dan voor een traditioneel woonhuis, waardoor mensen die voor een prefabwoning hebben gekozen, eerder over hun woning kunnen beschikken.”

- Afra Accord

Geen opmerkingen: