maandag 4 augustus 2008

Moengo brainstormt over economische stadsontwikkeling (de Ware Tijd - 04/08/08)

Paramaribo - In 2011 vertrekken de bauxietmaatschappijen BHP Billiton en Suralco uit Moengo.

Dat zal een economische aderlating zijn voor Marowijne, maar vooral voor veel gezinnen in en uit de directe omgeving van Moengo. Veel mensen zijn direct of indirect afhankelijk voor hun inkomen van beide bedrijven, en zonder inkomen en andere perspectieven zullen de problemen van het district op de lange termijn nog groter worden dan nu. Om concrete economische maatregelen te kunnen treffen, wordt morgen een studiedag gehouden in de August Meyer Congreshal te Moengo.

Het initiatief komt van districtscommissaris Theo Sondrejoe van Marowijne in samenwerking met STOOM (Stichting Ondersteuning Onderwijs Marowijne). Het doel is te brainstormen over economische mogelijkheden voor het stadje. In werkgroepen zal worden gekeken naar de diverse economische mogelijkheden, de faciliteiten die daarbij nodig zijn en mogelijke projecten die hieruit kunnen voortvloeien.

Naast deskundigen, belanghebbenden en beleidsmakers nemen vijf studenten van de Technische Universiteit Delft, richting Civiele Techniek, hieraan deel. Op basis van onder meer de uitkomsten van de studiedag zullen zij de districtscommissaris assisteren een ontwikkelingsplan voor Moengo en omgeving op te stellen. Het plan moet maatregelen bevatten voor werkgelegenheid en verdere ontwikkeling van het gebied. De Delftse studenten blijven acht weken in Moengo. In die periode zullen zij ook gesprekken voeren met ministeries, het bedrijfsleven, de Anton de Kom Universiteit en het Polytechnisch Instituut. Het doel van het ontwikkelingsplan is om investeerders te interesseren voor het gebied. Ook is het streven om lokale ondernemers inzicht te bieden in het creëren van werk en inkomen.

Het plan zal voor het districtsbestuur ook een basis moeten vormen om met verschillende instanties te praten over concrete maatregelen voor de economische ontwikkeling van het gebied en de financiering daarvan. De Delftse studenten zullen alvast een aantal projecten uitwerken. Het is de bedoeling dat daarna studenten van onder meer de TU Delft, de Haagse Hogeschool, ADEKSur, het Polytechnisch College en particulieren er een vervolg aan geven.

Geen opmerkingen: