donderdag 7 augustus 2008

Eenmalige expo NHAA-studenten (de Ware Tijd - 07/08/08)

Paramaribo - Een plant die je karakter uitbeeldt en dan een dessin ervan en een eigen paviljoen, dat waren de opdrachten waar de studenten van de Nola Hatterman Art Academy (NHAA) de afgelopen zes weken aan hebben gewerkt.

Het ging om twee tegenovergestelde ontwerpen, een textielontwerp dat nogal plat is en een architectuurontwerp dat weer ruimtelijk is. Ondanks deze tegenstelling hebben de studenten hun uiterste best gedaan. Het werk van de twaalf studenten die meededen was dinsdag te bezichtigen tijdens de eenmalige expositie Scale to Fit in de tuin van de NHAA.

Docenten Nienke Sybrandy en Sander Moerman van de Gerrit Rietveld Academy gaven de training. Volgens Nienke Sybrandy was het doel om kunst dichter bij de studenten te brengen. “We wilden de studenten kennis laten maken met een nieuwe manier van vormgeving”, zegt Sybrandy. “De werken die we gemaakt hebben kunnen in een atelier staan als kunstwerk, maar kunnen ook worden gebruikt in het dagelijks leven. Op deze manier is de kunst dichter en bruikbaarder voor mensen.”

De studenten moesten elk twee kunstwerken afleveren. Een daarvan is een dessin. Voor de eerste opdracht moesten ze een plant ontwerpen die hun karakter uitbeeldt. Dhiradj Ramsamoedj, een van de cursisten, vertelt: “Ik heb voor een plant gekozen met stevige wortels, omdat ik diepgeworteld ben en mijn stevige wortels gebruik als basis voor mijn contacten.” Na het ontwerpen van een plant moest hij verschillende delen van de plant vergroten, waaronder ook de bladeren. Van de bladeren heeft hij daarna verschillende ontwerpen gemaakt tot hij helemaal tevreden was met het ontwerp. Van het eindontwerp heeft de cursist sjablonen gemaakt en toen op school een voorbeeld gemaakt van zijn dessin en verschillende ontwerpen uitgeprobeerd. Aan het eind heeft hij het voorbeeld op een lap van 3 bij 1.9 m gesjabloneerd, waaruit hij twee mooie hemden maakte. Dat de resultaten verbluffend zijn bleek niet alleen uit de reacties van het publiek, maar ook uit de verrassingskreten bij het zien van Dhiradj zijn hemd.

De tweede opdracht was het maken van een atelier dat in de tuin van de NHAA moet passen. Ook hier hebben de studenten gedurfde ontwerpen gemaakt. De deelnemers krijgen over twee weken hun certificaat. Daarna komt er een andere groep docenten die hen weer een nieuwe techniek zal aanleren. Razia Barsati en Marlon Kwaroetaroeno hebben zelfs een beurs gekregen om de komende twee jaren hun studie af te ronden aan de Gerrit Rietveld Academy in Amsterdam.

- Rubia Berghout

Geen opmerkingen: