woensdag 13 augustus 2008

Justitie werkt woningnood ambtenaren weg (de Ware Tijd - 13/08/08)

Paramaribo - Met de eerste 750 bouwkavels gaat de Bond van Burgerpersoneel op het ministerie van Justitie en Politie de woningnood onder voornamelijk zijn eigen leden wegwerken.

Binnenkort wordt gestart met de bouw van woningen die in prijsklasse variëren tussen 15.000 en 45.000 euro en in zes modellen worden opgezet. De kavels liggen in het district Commewijne in de buurt van de Orleanekreek. “We werken samen met een buitenlandse investeerder, en nu al worden we overspoeld door aanvragen”, zegt bondssecretaris Joyce Blokland. Het project wordt uitgevoerd met Godo, waarbij rekening gehouden is met het salaris van ambtenaren. “Voor de gemiddelde ambtenaar ligt dat tussen de 400 en 1.000 Surinaamse dollar netto per maand”.

Echter kunnen gegadigden ook met hun echtgenoot/levenspartner in aanmerking komen. Voor de duurdere woningen moet dan gezamenlijk ten minste SRD4.000 worden verdiend. De minimale aflossing voor alle woningtypen is SRD 350 per maand, met een looptijd van vijftien jaar. “De financiering hangt namelijk van het salaris af”, weet Blokland. Het project zou via de 7 procent hypotheekregeling worden uitgevoerd. Hoewel het grootste deel van de kavels is gegaan naar burgerpersoneel op Justitie, zijn ook politieambtenaren, brandweerlieden en personeel van andere ministeries geholpen. “Op een gegeven moment kregen we zoveel aanvragen dat we besloten tot uitbreiding”, vertelt Blokland.

De voorbereidingen hebben veertien maanden geduurd. Zodra de (grond)beschikking binnen is, wordt gestart met de bouwactiviteiten. Er komen geen rijtjeshuizen, “maar iedereen bouwt zijn eigen stijl aan de hand van het beschikbaar budget”. In januari hoopt Blokland de eerste vijftig woningen af te hebben. Opmerkelijk is dat er geen percelen worden afgestaan, maar woningen. “Op die manier willen we voorkomen dat mensen de percelen gaan verkopen.”

- Vernon Texel

Geen opmerkingen: